Mahkamah India: Seks dengan isteri bawah umur dianggap rogol

NEW DELHI, 11 Okt – Melakukan persetubuhan bersama mereka yang bawah umur dianggap melakukan pemerkosaan walaupun jika pasangan tersebut sudah mendirikan rumah tangga, jelas mahkamah tinggi India hari ini, yang menutup kekurangan perundangan yang membenarkan sebahagian penjenayah untuk menghindarkan diri dari hukuman.

Kebenaran usia dan usia yang sah bagi perempuan untuk berkahwin di India adalah 18 tahun, tetapi berjuta kanak-kanak dipaksa untuk melakukannya apabila mereka semakin matang, terutamanya di kawasan-kawasan pedalaman yang miskin.

Undang-undang rogol di India secara terperinci tidak memasukkan pasangan yang berkahwin, yang bermakna bahawa walaupun seks tanpa kerelaan bersama perempuan bawah umur tidak akan dilihat sebagai rogol jika ia berlaku dalam perkahwinan.

Tetapi Mahkamah Tinggi berkata ia bercanggah dengan undang-undang ketat India mengenai memberikan kebenaran usia.

Ia menyatakan polis pada masa akan datang seharusnya mendakwa kes-kes rogol perkahwinan jika mangsa berusia bawah 18 tahun dan membuat laporan dalam masa setahun mengenai insiden terbabit.

Vikram Srivastava, seorang peguam yang membuat petisyen di mahkamah mengenai isu itu, mengalu-alukan kenyataan yang dikatakannya akan memberikan mangsa kanak-kanak beberapa perlindungan.

“Penghakiman hari ini dalam dua baris berkata jika seseorang yang sekarang mengahwini perempuan berusia bawah 18 tahun dan jika perempuan tersebut mengadu dalam masa setahun mengenai hubungan seksual, jadi orang tersebut boleh didakwa merogol,” katanya dalam satu ulasan yang disiarkan menerusi rangkaian berita NDTV.

“(Perkahwinan kanak-kanak) adalah dilarang, tetapi kita semua tahu jumlah kanak-kanak yang berkahwin bawah usia 18 tahun.”

Kebanyakan ibu bapa di India mengahwinkan anak mereka dalam harapan untuk meningkatkan keselamatan kewangan mereka dan menghindarkan rasa malu yang berhubung kait dengan seks sebelum berkahwin. – AFP