Mahkamah Indo...

Mahkamah Indonesia tangguh perbicaraan banduan Perancis

JAKARTA, 27 Mei (Reuters) – Sebuah mahkamah Indonesia menetapkan 3 Jun untuk perbicaraan permohonan rayuan saat-saat akhir oleh seorang penyeludup dadah Perancis yang menanti hukuman mati, selepas satu keputusan yang dijangkakan minggu ini ditangguhkan kerana ketidakhadiran hakim yang mengetuainya, kata seorang hakim.

Serge Atlaoui dijadualkan berhadapan skuad tembak bersama banduan lain bulan lalu, namun menang pelepasan saat-saat akhir bagi menyelesaikan rayuan perundangannya.

Menteri luar Perancis sudah memberi amaran kepada Indonesia bahawa ia akan berhadapan natijah jika negara Asia Tenggara itu meneruskan hukuman matinya.

Indonesia mempunyai hukuman berat bagi penyeludup dadah dan menyambung semula hukuman bunuh dalam 2013 selepas tidak melaksanakannya selama lima tahun.

Presiden Joko Widodo menolak rayuan pengampunan dari warganegara asing yang antara sekumpul sekitar 60 banduan dadah dijadualkan dihukum mati. Empat belas lagi dihukum mati tahun ini.

Bahagian pentadbiran mahkamah Jakarta sedang mengkaji semula cabaran Atlaoui terhadap keengganan presiden memberikan keampunan.

“Memandangkan ketua hakim kami dalam latihan, perbicaraan mahkamah tidak akan berlangsung dan kami menangguhkannya minggu depan,” Hakim Indaryadi mengatakan dalam satu sesi mahkamah semalam.

Perbicaraan ditangguhkan semula pada 3 Jun dan keputusan akan diumumkan tidak lama selepas itu.