Mahkamah Kore...

Mahkamah Korea S umum jual syarikat STX

SEOUL, 18 Okt – Sebuah mahkamah Korea Selatan yang mengendalikan kes kemuflisan STX Offshore and Shipbuilding Co., berkata hari ini ia mungkin mengumumkan penjualan syarikat dengan unit limbungan kapal Perancis pada hujung minggu ini.

STX France, yang mengkhusus dalam pembinaan kapal persiaran, adalah satu-satunya unit STX Offshore yang menguntungkan, yang memfailkan kuasa penerima pada Mei. Pada mulanya diandaikan bahawa unit Perancis itu akan dijual secara berasingan sebagai sebahagian daripada pelan penyusunan semula, namun mahkamah kemuflisan mengisyaratkan pilihannya untuk menjual kedua-dua syarikat sebagai satu pakej.

“Mahkamah berusaha menjual STX Offshore bersama dengan STX France sebagai satu ikatan,” kata Choi Ung-Young, hakim yang bertindak sebagai jurucakap untuk Mahkamah Ketaksolvenan Daerah Tengah Seoul.

Satu notis mahkamah akan dikeluarkan “pada minggu ini,” kata Choi. Mahkamah seterusnya akan memanggil stakeholder dan bank pemiutang STX Offshore pada 11 November untuk meluluskan cadangan penjualan dan pelan penyusunan semula keseluruhan.

Pernah menjadi pembina kapal nombor empat di Korea Selatan, STX Offshore telah bergelut sejak krisis kewangan global dengan permintaan dan persaingan meleset daripada pesaing kos murah di China.

Bank pemiutang telah menambah lebih empat trilion won untuk menjamin keluar syarikat, tetapi jumlah hutangnya mencecah pada 7.3 trilion won pada Jun.

Pada 2008, STX membeli 66.6 peratus saham dalam limbungan kapal tentera laut yang besar di barat pelabuhan Perancis di Saint-Nazaire, seterusnya dinamakan STX France.

Negara Perancis memegang 33.3 peratus saham dan amat bimbang mengenai masa depan limbungan kapal, yang merupakan majikan tempatan yang besar dengan buku tempahan yang sihat untuk kapal persiaran. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA