Majlis Liga A...

Majlis Liga Arab menyokong penuh Kuwait

KAHERAH, 30 Jun (Agensi) – Majlis Liga Arab mengecam serangan bom maut di Masjid Imam Al-Sadiq di pusat bandar Kuwait Jumaat lepas.

Dalam keterangan terakhir mesyuarat tergemparnya, yang diadakan di sini, hari ini, pada paras perwakilan tetap, Majlis tersebut telah memperbaharui perpaduan penuh dengan pemimpin Kuwait, kerajaan dan rakyat”dalam menghadapi keganasan yang bertentangan dengan ajaran Islam.”

Majlis tersebut juga memuji peranan kemanusiaan utama dimainkan oleh negara Kuwait dan Tuan Yang Terutama Amir Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah di rantau Arab dan luar serta sokongan Kuwait terhadap perihal Arab.

Ia juga merakamkan rasa simpati kepada pimpinan Kuwait, kerajaan dan rakyat serta keluarga mangsa.

Setiausaha Agung Liga Arab Nabil El-Arabi membacakan dokumen ketika mesyuarat tergempar majlis Liga Arab di Kaherah. – AFP
Setiausaha Agung Liga Arab Nabil El-Arabi membacakan dokumen ketika mesyuarat tergempar majlis Liga Arab di Kaherah. – AFP

Ia berkata dalam sentimen menyuarakan semua lapisan masyarakat Kuwait mencerminkan kepaduan dan

kekuatan tekstur sosial negara, menambah perpaduan negara Kuwait berkebolehan untuk menewaskan pengganas dan menggagalkan plot bermusuhan mereka.