Majlis Presid...

Majlis Presiden Libya umum semakkan kerajaan perpaduan

SKHIRAT, Maghribi, 15 Feb – Majlis Presiden Libya menamakan satu barisan kabinet baru lewat semalam untuk kerajaan perpaduan di bawah pelan yang disokong oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bertujuan menamatkan konflik di negeri Afrika Utara.

Salah seorang anggota majlis, Fathi al-Majbari, berkata dalam satu kenyataan bahawa senarai 13 menteri dan lima menteri negeri telahpun dihantar kepada parlimen timur Libya untuk diluluskan.

Namun dalam satu tanda-tanda perselisihan berterusan mengenai cara-cara mengumpulkan puak berperang Lobya, dua daripada sembilan anggota majlis menolak untuk kali keduanya untuk menandatangani cadangan penubuhan kerajaan, menurut dokumen yang disiarkan di laman Facebook Majlis Presiden.

Pelan PBB di mana kerajaan perpaduan telahpun dinamakan adalah bertujuan membantu Libya menstabil dan mengatasi ancaman yang meningkat daripada militan IS. Ia ditandatangani di Maghribi pada Disember, namun telah ditentang oleh golongan yang tidak bertolak ansur daripada kedua-dua pihak sejak dari awal dan mengalami beberapa penangguhan. “Kami meminta penduduk Libya yang menderita akibat pertempuran dan anggota parlimen supaya menyokong Kerajaan Perjanjian Nasional, yang akan menyediakan rangka kerja untuk memerangi keganasan,” kata Majbari.

Pada bulan lalu, parlimen timur, yang telah diiktiraf di dunia, menolak cadangan awal untuk penubuhan kerajaan perpaduan di tengah aduh bahawa, pada usia 32 tahun, jumlah menteri-menteri yang dilantik adalah terlalu tinggi. Juga timbulnya perselisihan mengenai pengagihan jawatan dan kawalan masa depan angkatan bersenjata Libya.

Kebanyakan nama di senarai semalam adalah berlainan daripada cadangan pada bulan lalu, walaupun, calon jawatan utama menteri pertahanan, Mahdi al-Barghathi, tidak berubah.

Duta Libya PBB Martin Kobler mengucapkan tahniah kepada majlis kerana mengumumkan cabinet baru. “Perjalanan kepada keamanan dan perpaduan rakyat Libya akhirnya telah bermula,” kata beliau dalam twitter. – Reuters