Makanan ‘siha...

Makanan ‘sihat’ Heinz untuk anak damit didapati banyak gula

SYDNEY, 21 Jun (AFP) – Suruhanjaya Perdagangan Australia hari ini melancarkan tindakan mahkamah terhadap syarikat gergasi makanan Heinz selepas mendakwa syarikat itu membuat representasi palsu mengenai nilai kesihatan produk Little Kids Shredz untuk kanak-kanak.

Syarikat itu mempertikaikan dakwaan dan berikrar untuk melawan mereka. Suruhanjaya Pengguna dan Pertandingan Australia berkata, pembungkusan produk-produk memaparkan imej menonjol buah-buahan dan sayur-sayuran segar dengan kenyataan seperti ‘99 peratus buah-buahan dan sayur-sayuran.

Ia mendakwa imej dan pernyataan produk tersebut adalah bersamaan dengan nilai pemakanan buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan yang sihat serta berkhasiat untuk kanak-kanak berumur satu hingga tiga tahun.

“ACCC telah membawa prosiding ini kerana ia mengatakan Heinz memasarkan produk-produk ini sebagai pilihan sihat untuk kanak-kanak tetapi sebenarnya tidak,” kata pengerusi ACCC Rod Sims dalam satu kenyataan.

“Produk-produk ini mengandungi lebih 60 peratus gula, jauh lebih tinggi berbanding buah-buahan dan sayur-sayuran semula jadi, sebagai contoh, epal mengandungi lebih kurang 10 peratus gula.”

Beliau berkata ACCC juga akan mendakwa produk itu bukannya menggalakkan kanak-kanak untuk mengambil makanan berkhasiat, “produk-produk Heinz Shredz mungkin menghalang perkembangan deria rasa kanak-kanak untuk buah-buahan dan sayur-sayuran semula jadi.”

Sebaliknya mereka “menggalakkan kanak-kanak untuk menjadi terbiasa dengan membangunkan keutamaan untuk rasa manis,” kata Sims. Heinz menafikan dakwaan tersebut dan berkata ia akan mencabar mereka.

“Heinz mengambil pelabelan produk yang sangat serius dan mematuhi semua pelabelan Australia dan undang-undang makanan,” syarikat itu memberitahu AFP.

“Walaupun produk yang dipersoalkan itu tidak lagi berada di pasaran, kami menafikan dakwaan yang dibuat oleh ACCC dan tidak sabar-sabar untuk mempertahankan kedudukan kami.”