Makmal doping...

Makmal doping kekal berdiam diri

MOSCOW, 25 Mei – Walaupun Rusia dibelenggu dengan satu demi satu skandal doping, makmal antidoping kebangsaan terus tidak berbuat apa-apa.

Tersembunyi di sebalik pagar tinggi, pos pemeriksaan keselamatan dan bangunan yang tidak dikenali di jalan Moscow, seramai 52 pekerja makmal telah menguji 15 contoh darah pada tahun ini dengan mesin-mesin yang canggih kerana Agensi Anti Dadah Dunia mengharamkan mereka dari melakukan tugasan mereka.

Alasannya adalah Girggory Rodchenkov, seorang saintis yang bermisai yang juga pernah menjadi pengarah makmal sehingga laporan suruhanjaya WADA pada November lalu mendakwanya merahsiakan doping dari atlet-atlet Rusia dan memusnahkan lebih dari 1,400 contoh untuk menghindarkan mereka daripada penyiasat.

Rodchenkov meletak jawatan dalam masa beberapa hari dan berdiam diri sehingga dia memberitahu New York Times bahawa dia membantu merahsiakan lebih banyak doping pada Olimpik Musim Sejuk 2014 yang secara rahsia menukar contoh-contoh tercemar Rusia bagi yang bersih pada malam di makmal Olimpik di Sochi.

Makmal Sochi sebahagian besarnya diduduki oleh rakan sejawatannya dari Moscow, di antara mereka adalah Rodchenkov yang memberikan inspirasi perasaan yang bercampur-campur.

“Dia mempunyai tarikan, seorang yang kuat bercakap,” kata ketua penganalisis darah, Grigory Krotov, tetapi menambah kebanyakan merasakan dia “seorang lelaki yang pelik.”

Jabatan Krotov adalah harapan makmal terbesar untuk mengembalikan kepercayaan pihak berkuasa anti doping global.

WADA membenarkan makmal untuk mula mengehadkan ujian darah sekali lagi pada 12 Mei, yang menangani hanya dengan contoh-contoh di luar persaingan dari beberapa sukan tertentu yang digelar program “pasport biologi”, yang mengesan perubahan dalam darah atlet.  – AP