Maktab Duli j...

Maktab Duli juara peraduan bahas

Oleh Anwar Rosly

 

KUALA BELAIT, 7 Jun – Pasukan Maktab Duli Pengiran Muda Al-Muhtadee Billah (Maktab Duli) muncul juara Pertandingan Bahas Bahasa Inggeris Peringkat Akhir Antara Sekolah-Sekolah Menengah dan Maktab-Maktab Brunei Darussalam ke-19 yang berlangsung di Dewan Sekolah Menengah Sayyidina Ali (SMSA), di sini, kelmarin.

Dalam pertandingan akhir membawa tajuk ‘Negara-Negara Dunia Perlu Memberi Keutamaan Dalam Pelaburan Tenaga Boleh Perbaharui’ ini, tempat kedua disandang oleh pasukan SMSA, dan tempat ketiga dimenangi oleh pasukan Pusat Tingkatan Enam Tutong dan Pusat Tingkatan Enam Sengkurong.

Penyampaian hadiah dan sijil telah disempurnakan oleh Setiausaha Tetap (Media & Kabinet) di Jabatan Perdana Menteri, Haji Mohd Rozan bin Dato Paduka Haji Mohd Yunos, selaku tetamu kehormat, yang turut menyampaikan Piala Pembahas Terbaik di Pusingan Awal dan Peringkat Akhir kepada Awang Brandon Chin Wei Chun.

Pengetua SMSA dalam ucapan alu-aluannya, memuji usaha pelajar-pelajar yang terlibat dalam pertandingan kali ini, kerana dapat mengatur hujah secara logik diungkap dalam masa yang singkat dan kemudian disampaikan untuk mempertahankan kes mereka secara jelas.

Awang Brandon dinobatkan sebagai pembahas terbaik.
Awang Brandon dinobatkan sebagai pembahas terbaik.
Tetamu kehormat bergambar ramai bersama pasukan bahas Maktab Duli yang memenangi pertandingan berkenaan.
Tetamu kehormat bergambar ramai bersama pasukan bahas Maktab Duli yang memenangi pertandingan berkenaan.

Objektif utama pertandingan ini adalah untuk menggalakkan kepentingan dalam perbahasan di sekolah-sekolah di negara ini, serta untuk mencapai kecemerlangan dalam berdebat dan kemahiran untuk bercakap di khalayak awam.

Selain itu, ia juga diadakan bagi menggalakkan penggunaan Bahasa Inggeris melalui pertukaran pendapat secara lisan, untuk memilih pendebat untuk mewakili Negara Brunei Darussalam di rantau dan pertandingan antarabangsa seperti Musleh Antarabangsa Tahunan dan Debat Dunia Tahunan.

Untuk pelajar itu sendiri, pertandingan seumpama ini dapat meningkatkan keyakinan diri melalui perdebatan kompetitif, meningkatkan kemahiran bercakap dan mendengar serta meningkatkan kesedaran mereka tentang isu-isu global sosial, alam sekitar dan lain-lain.

ARTIKEL YANG SAMA