Malaysia cada...

Malaysia cadang logo Halal baru

KUALA LUMPUR, 27 Sept – Seorang pegawai kerajaan Malaysia berkata kerajaan sedang mengkaji logo halal baru yang dicadangkan oleh kedua-dua organisasi ekonomi untuk menunjukkan produk yang dibuat oleh orang Islam.

Othman Mustapha, Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, memberi amaran bahawa logo baru boleh menyalahi undang-undang melainkan jika mereka disahkan oleh pihak berkuasa pengawalseliaan yang sedia ada, menurut satu laporan hari ini dari Oriental Daily.

Othman juga berkata beliau akan mendapatkan penjelasan lanjut daripada Institut Institut Kerjasama Islam Antarabangsa Malaysia dengan kerjasama Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) mengenainya untuk mengeluarkan logo halal yang baru.

Satu laporan awal dari agensi berita Malaysia Bernama memetik Zahidi Zainul Abidin, Pengerusi RISDA sebagai berkata logo baru adalah untuk membezakan produk yang dihasilkan oleh umat Islam terhadap yang bukan Islam dan membantu usahawan Muslim membuat penerokaan ke pasaran halal dalam dan luar negara. – Xinhua