Malaysia pulangkan mayat Jong-Nam

KUALA LUMPUR, 16 Feb – Malaysia akan memulangkan mayat abang tiri pemimpin Korea Utara atas permintaan Pyongyang, walaupun terdapat “prosedur yang perlu dipatuhi,” beritahu timbalan perdana menteri hari ini.

Ahmad Zahid Hamidi mengesahkan Pyongyang telah membuat permintaan tersebut apabila disoal oleh wartawan ekoran satu mesyuarat dengan pemimpin perniagaan serantau, gambar daripada acara menunjukkan.

“Kami akan membantu permintaan oleh mana-mana kerajaan asing walaupun terdapat prosedur yang perlu dipatuhi.

Dasar kami adalah kami perlu menghormati hubungan dua hala kami dengan mana-mana negara asing,” kata beliau.

Beliau juga mengesahkan lelaki yang dibunuh di lapangan terbang Kuala Lumpur pada Isnin adalah Kim Jong-Nam, abang Kim Jong-Un yang terpisah.

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi semasa sidang media di pejabatnya di Bangunan Perdana Putra kelmarin. – Bernama
Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi semasa sidang media di pejabatnya di Bangunan Perdana Putra kelmarin. – Bernama

Polis Malaysia telah merujuk kepada seorang lelaki Korea dalam kenyataan rasmi mereka mengenai isu berkenaan.

“Beliau membawa dua identiti berlainan, kemungkinan ini adalah dokumen pengintipan dan ia adalah passport asli,” tambah Zahid.

Kim, 45, dipercayai telah berada di Malaysia menggunakan passport dengan nama Kim Chol, nama lain terkenal, menurut media Korea Selatan.

Ketua risikan Korea Selatan berkata beliau diracun oleh ejen dari Utara ketika beliau berjalan menerusi Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dalam perjalanan untuk menaiki pesawat ke Macau.

Ditanya sama ada polis telah mengenal pasti lelaki Korea Utara tersebut menerusi DNA lelaki itu, Ahmad Zahid berkata pihak berkuasa hospital dan polis akan mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung perkara itu kerana ia merupakan soal pengurusan.

Beliau berkata kerajaan akan memberi kerjasama terhadap sebarang permintaan daripada pihak Korea Utara untuk menuntut mayat, mengikut prosedur operasi standard. Mayat akan diserahkan kepada waris atau kedutaan selepas semua prosedur polis dan perubatan selesai, katanya.

“Setakat ini, (tiada) sebarang permohonan rasmi (daripada waris) tetapi mereka (keluarga) mungkin menyalurkan permohonan mereka kepada pihak kedutaan Korea Utara,” katanya.

Ditanya jika mayat itu akan diserahkan selepas autopsi dijalankan, Ahmad Zahid berkata: “Ya, kita perlu patuhi prosedur perubatan, terutamanya bahagian forensik.”– AFP/Bernama