Malaysia tang...

Malaysia tangkap 7 disyaki militan IS

KUALA LUMPUR, 24 Jan – Polis Malaysia mengatakan hari ini, mereka telah menangkap tujuh orang yang dipercayai militan Negara Islam (IS) yang merancang keganasan, seorang daripadanya berhubungan dengan pelampau yang disalahkan atas serangan maut di Jakarta.

Sebanyak 30 peluru amunisi juga telah dirampas bersama beberapa buah buku dan video mengenai jihad dan bendera IS semasa satu siri serbuan di sekitar bandar sejak Jumaat lalu, kata ketua polis negara, Khalid Abu Bakar dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu tidak mengatakan perampasan sebarang senjata atau bahan letupan namun mengatakan kumpulan itu merancang serangan sekitar Malaysia.

Salah seorang yang ditangkap itu juga dikatakan sedang berkomunikasi dengan pelampau Indonesia, Bahrun Naim, menurut kenyataan.

Naim dipercayai menjadi pengasas anggota cabang kumpulan IS di Asia Tenggara.

Polis Indonesia mengatakan Naim mengatur – dari wilayah Syria yang ditawan IS – serangan senjata dan bom di Jakarta pada 14 Januari yang membunuh lapan orang termasuk empat penyerangnya.

Dua hari selepas serangan Jakarta, polis Malaysia mengatakan mereka menangkap seorang lelaki yang merancang serangan mati di Malaysia atas nama IS. – AFP