Man United, P...

Man United, Palace ke final Piala FA

LONDON, 20 Mei (AFP) – Manchester United akan berusaha untuk menghidupkan sesuatu daripada musim sukar mereka, dan berpotensi untuk mengekalkan Louis van Gaal untuk terus bertugas sebagai pengurus dalam perlawanan akhir Piala FA esok menentang Crystal Palace.

Selepas kegagalan untuk layak bagi Liga Juara-Juara untuk kali kedua dalam tempoh tiga tahun, persaingan di Wembley itu akan menyaksikan peluang terakhir United untuk menutup kempen bola sepak yang bagus bagi menenangkan kemarahan peminat.

Van Gaal diejek ketika membuat ucapan kepada penyokong berikutan kemenangan 3-1 ke atas Bournemouth di laman sendiri Selasa lalu dan walaupun kemenangan ke atas Palace akan memberikan United kejayaan pertama sejak Alex Ferguson keluar pada 2013, laporan menggambarkan hari-hari LVG di Old Trafford hampir ke penghujung.

“Saya rasa kepentingan kelab lebih penting berbanding pengurus,” kata Van Gaal semalam apabila ditanya hasil impak perlawanan esok ke atas masa depannya.

“Sudah tentu anda perlu meletakkan tujuan. (Memenangi Piala FA) adalah salah satu yang selalu saya miliki. Tetapi hampir saja tidak mencukupi. Anda perlu memenanginya.

Anthony Martial meraikan jaringan ketika menentang Everton pada separuh akhir Piala FA di Stadium Wembley 23 lalu. Hasil belian panik LVG ini menjadi sandaran pasukan untuk menyelamatkan musim United hujung minggu ini. – AFP
Anthony Martial meraikan jaringan ketika menentang Everton pada separuh akhir Piala FA di Stadium Wembley 23 lalu. Hasil belian panik LVG ini menjadi sandaran pasukan untuk menyelamatkan musim United hujung minggu ini. – AFP

“Saya telah membaca Piala FA (yang dimenangi United) adalah pada 2004, begitu juga bagi Manchester United ia adalah gelaran besar.”

Memandangkan United belum pernah memenangi Piala FA sejak 2004, apabila mereka menewaskan Millwall 3-0 di Cardiff, kejayaan esok akan menyaksikan mereka menyamakan 12 kemenangan Arsenal dalam persaingan itu – rekod yang pernah mereka pertahankan.

Begitu juga dengan memberikan Van Gaal trofi pertama dalam bola sepak Inggeris, ia juga akan membolehkan Wayne Rooney, kapten pasukan, Michael Carrick untuk memenangi pingat peringkat atas yang mereka cemburui ketika berada di kelab itu.

Van Gaal sudah memiliki alasan untuk berterima kasih kepada perlawanan kerana ia memberikan beberapa masa menarik musim ini ketika spekulasi mengenai masa depannya terus bertiup kencang.

ARTIKEL YANG SAMA