Manchester Ci...

Manchester City semakin garang

MANCHESTER, United Kingdom, 30 Ogos (AFP) – Manchester City mencatatkan kejayaan ke-10 berturut–turut untuk rekod kelab pada awal musim dengan kemenangan 2-0 ke atas Watford Eastlands di Stadium Etihad semalam.

Jaringan pertama Raheem Sterling untuk City sejak perpindahannya 49 juta pound (AS$75.4 juta) dari Liverpool memberikan kemenangan awal pada separuh masa kedua, sebelum Fernandinho menukar kedudukan dengan rembatan kencang untuk menamatkan permulaan tanpa kalah liga ke atas pasukan pelawat.

Pasukan Manuel Pellegrini mencatatkan kelebihan tiga mata di tangga teratas selepas memenangi empat perlawanan pertama musim ini tanpa bolos. Sepuluh kemenangan berturut–turut City merujuk pada April lalu untuk mengatasi rekod yang pernah dicatatkan pada 1912.

Mereka bersabar dalam mengatasi Watford dan pada akhir persaingan menunjukkan keghairahan menyerang menjadikan mereka pilihan awal untuk memenangi gelaran.

Raheem Sterling menjaringkan gol sulung liga ketika menentang Watford di Stadium Etihad semalam. – Reuters
Raheem Sterling menjaringkan gol sulung liga ketika menentang Watford di Stadium Etihad semalam. – Reuters

City cuba untuk menambah ancaman dengan menandatangani Kevin De Bruyne dengan nilai 52 juta pound dari Wolfsburg, yang berlepas ke Manchester semalam bagi pemeriksaan kesihatan, dan ketibaannya sudah pasti menajamkan lagi pasukan yang bergelut pada separuh masa pertama biarpun banyak menguasai permainan.

Pellegrini memberi amaran dalam nota programnya bahawa Quique Flores akan membawa pasukan yang bekerja keras serta berdisiplin ke Eastlands dan dia telah membuktikannya.

Watford adalah pasukan yang tersusun dan sukar ditembusi dengan Etienne Capoue dan Valon Behrami bekerja keras di bahagian midfield untuk membantu pertahanan.

Pasukan Pellegrini terpaksa bersabar walaupun menguasai permainan tetapi selepas 20 minit pembukaan yang mengecewakan, mereka mula mencipta peluang. Sepakan Aleksandar Kolarov melepasi palang dan beberapa kedudukan kemudian, Craig Cathcart berjaya menghalang Fernandinho dan Yaya Toure bergabung untuk membuka ruang kepada Raheem Sterling di sudut kanan.

ARTIKEL YANG SAMA