Manchester pu...

Manchester pusat bola sepak seluruh alam

MANCHESTER, United Kingdom, 10 Ogos – Dengan Pep Guardiola di Manchester City dan Jose Mourinho di Manchester United, Manchester bakal menjadi pusat bola sepak alam semesta bagi musim baru Liga Perdana.

Pasukan Catalan dan pengurus provokatif Portugis itu terlibat dalam persaingan sengit ketika di Sepanyol dan, dengan gabungan 44 trofi mereka, kedua-duanya adalah pengurus terbesar dalam sukan itu.

Sekarang dengan tanggungjawab mengendalikan dua kelab Manchester kembali kepada kedudukan teratas, hasil persaingan peribadi mereka boleh memastikan siapa yang akan menggantikan Leicester City sebagai juara.

“United atau City. Anda tidak akan melihat masa lalu kedua-dua pengurus itu,” kata bekas pemain pertahanan United, Rio Ferdinand.

“Mereka datang dari kawasan berbeza dengan Jose mahu untuk membuktikan musim ini di Chelsea adalah menarik, dan Pep sudah membuktikan diri sebagai pemenang beberapa gelaran di mana saja dia pergi.”

Guardiola di City dan Mourinho di United bakal menjadikan Manchester pusat bola sepak seluruh alam semesta bagi musim baru Liga Perdana. – AFP
Guardiola di City dan Mourinho di United bakal menjadikan Manchester pusat bola sepak seluruh alam semesta bagi musim baru Liga Perdana. – AFP

Cerita persaingan antara Guardiola, 45 dan Mourinho, 53 – yang dipecat oleh Chelsea pada Disember lalu – menjadi salah satu cerita yang berulang kali bola sepak.

Mereka bertemu buat kali pertama di Barcelona pada pertengahan 1990-an, apabila Guardiola menjadi kapten dan Mourinho bertugas sebagai pembantu kepada Bobby Robson dan Louis van Gaal.

Walaupun mengecapi kejayaan mengejutkan bersama Porto dan Chelsea, Mourinho melihat Guaridola yang tidak berpengalaman apabila melihat Barcelona melantiknya sebagai pengurus baru pada 2008, sebahagiannya kerana ketakutan mengenai gaya konfrontasinya.

Mourinho begitu gembira apabila pasukan Inter Milan mengetepikan juara bertahan Barcelona dari Liga Juara-Juara pada 2010, yang menjejaskan padang Camp Nou dalam keraian. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA