Mangsa 4 tahu...

Mangsa 4 tahun terselamat nahas Amtrak

LAS ANIMAS COUNTY, 28 Jun (AP) – Seorang kanak-kanak perempuan empat tahun dikenal pasti satu-satunya mangsa yang terselamat dalam nahas sebuah van mini dan kereta api Amtrak di selatan Colorado, pagi semalam.

Polis Peronda Colorado berkata, kanak-kanak itu kini dirawat akibat cedera parah selepas kereta api dari Chicago ke Los Angeles itu merempuh van terbabit ketika melintasi landasan.

Nahas berlaku di kawasan luar bandar berhampiran Trinidad, kira-kira 24 kilometer dari sempadan New Mexico.

Pegawai polis, Art Gumke berkata, landasan itu sudah ditandakan namun tidak mempunyai pagar untuk menghalang kenderaan melintas. Ibu bapa kanak-kanak itu dikenal pasti sebagai Stephen Miller, 32, dan Christine Miller, 33, dari Trinidad manakala anak mereka yang lain termasuk anak perempuan berusia enam, dua dan lapan bulan turut maut.

Pesuruhjaya Las Animas County meluluskan permohonan bersama untuk kerja-kerja dengan kerajaan dua minggu lalu. Tetapi cadangan itu masih perlu diluluskan oleh kerajaan Suruhanjaya Utiliti Awam sebelum kerja boleh bermula, kata pentadbir daerah Leeann Fabec.

Kerja-kerja ini dijangka menelan belanja kira-kira AS$ 230,000, Colorado Jabatan jurucakap Pengangkutan Amy Ford berkata.

Landasan itu dikenal pasti untuk penambahbaikan sebagai sebahagian daripada kerja-kerja yang berterusan dengan daerah-daerah dan landasan kereta api untuk menyelesaikan permasalahan lintasan, katanya.

Terdapat enam kemalangan lain antara kenderaan dan kereta api di persimpangan yang sama dalam tempoh 30 tahun yang lalu, termasuk satu kemalangan maut lain pada tahun 2010, mengikut rekod Pentadbiran Railroad Persekutuan.

ARTIKEL YANG SAMA