Manila minta ...

Manila minta kapal besar Jepun meronda Laut China Selatan

MANILA, 20 Nov (Reuters) – Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe mungkin menimbang satu permintaan daripada Filipina untuk kapal pengawal pantai yang besar untuk meronda Laut China Selatan, selepas kedua-dua sekutu mencapai satu perjanjian mengenai peralatan dan teknologi pertahanan.

China mempunyai tuntutan bertindih dengan Brunei, Malaysia, Filipina, Taiwan dan Vietnam di Laut China Selatan, di mana perniagaan bawaan kapal bernilai $5 trilion melaluinya setiap tahun.

Filipina adalah negara Asia Tenggara yang paling berselisih dengan China mengenai Laut China Selatan.

Tokyo tidak mempunyai tuntutan di jalan air tersebut, tetapi kebimbangan mengenai tentera yang semakin meningkat di China sampai ke laluan laut di mana kebanyakan perniagaan bawaan kapal Jepun melaluinya.

Perjanjian akan menandakan kali pertama Jepun bersetuju untuk menyumbang peralatan tentera ke negara lain, dan merupakan contoh terbaru agenda keselamatan Abe yang lebih mantap.

“Terdapat satu permintaan daripada Presiden Benigno mengenai peruntukan kapal peronda besar kepada Pengawal Pantai Filipina dan Jepun ingin menimbang perkara tersebut,” kata Abe dalam satu kenyataan.

Kedua-dua pemimpin bertemu pada malam semalam pada akhir sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) di Manila.

Abe berkata beliau mengalu-alukan perjanjian itu dan “bersetuju untuk bekerjasama untuk pemeteraian awal perjanjian dan pelaksanaan kerjasama dalam peralatan pertahanan.”