Mantapkan ped...

Mantapkan pediatrik kecemasan

Oleh Imelda Farrah Zohre HA

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 28 Mei – Memahami dan menguruskan pediatrik kecemasan adalah penting untuk semua pengamal yang terlibat dalam penjagaan kanak-kanak.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Perubatan, Dr. Haji Zulaidi bin Haji Latif berkata demikian ketika berucap di Majlis Pembukaan Kursus First National Advanced Paediatric Life Support yang berlangsung di Tingkat 4, bilik seminar, Pusat Wanita dan Kanak-Kanak, Hospital RIPAS, di sini, pagi ini. Menurutnya lagi, pengiktirafan dan rawatan awal pesakit kritikal akan memberi kesan kepada hasil dan kelangsungan hidup mereka.

“Kami menyedari bahawa kecemasan kanak-kanak bukan sahaja berlaku dalam suasana hospital tetapi di rumah, dalam masyarakat sekeliling, di klinik dan dengan itu kita mahu mendekati seberapa banyak pembekal kesihatan kanak-kanak yang mungkin. Jika satu nyawa dapat diselamatkan dan satu kematian dicegah, maka kursus ini berjaya,” jelasnya.

Kementerian Kesihatan sentiasa menyokong untuk pembangunan profesional penjagaan kesihatan dalam pelbagai kepakaran melalui kursus-kursus latihan, bengkel dan seminar, tempatan dan luar negara.

Tambahnya, pihak Kementerian Kesihatan mengakui dan sangat menghargai peranan utama Pusat Resusitasi Kebangsaan dan Jawatankuasa dalam menjalankan kursus sokongan hidup seperti Kursus Pertolongan Cemas, Kursus Basic Life Support dan Kursus Advanced Cardiac Life Support dan kini Kursus Advanced Paediatric Life Support (ALPS).

Haji Zulaidi (4 kanan) ketika mendengarkan penyampaian kursus APLS.
Haji Zulaidi (4 kanan) ketika mendengarkan penyampaian kursus APLS.

Beliau menjelaskan lagi perkembangan positif ini mengangkat Pusat Resusitasi Kebangsaan dan beliau berharap ia akan terus berkembang dan meneruskan peranannya untuk menjalankan dan memastikan standard dan kandungan kursus akan dikemas kini dari semasa ke semasa mengikut standard antarabangsa.

“Saya juga gembira melihat gabungan peserta hari ini, termasuk bukan sahaja doktor dan jururawat dari hospital-hospital kerajaan kita, tetapi juga penjagaan kesihatan utama kami dan dari Angkatan Bersenjata Diraja Brunei,” katanya.

Kursus tiga hari APLS bertujuan untuk menyediakan penjagaan kesihatan yang bertindak balas kepada kecemasan dalam kalangan anak damit dan kanak-kanak serta menyediakan pengetahuan yang diperlukan untuk rawatan yang berkesan dan kestabilan pediatrik dengan kecemasan yang mengancam nyawa.

Terdapat keperluan untuk latihan formal dan standard dalam pengurusan kecemasan pediatrik dan bantuan pernafasan di Negara Brunei Darussalam.

Pada masa ini, hanya sebilangan kecil doktor dan jururawat mengikuti latihan APLS sebagai sebahagian daripada latihan mereka sebelum ini di luar negara, atau jemputan dari Kementerian Kesihatan Singapura, Malaysia atau Australia.

Satu Jawatankuasa Kerja yang dipengerusikan oleh pakar-pakar dari Pediatrik dan Kecemasan Hospital RIPAS bersama-sama dengan Majlis Resusitasi Kebangsaan menganjurkan Kursus APLS Kebangsaan di Negara Brunei Darussalam.

Kursus APLS dikendalikan satu pasukan dari Pediatric Society Singapura, yang diketuai oleh Profesor Ng Kee Chong (Ketua & Pakar Perunding Kanan, Jabatan Perubatan Kecemasan, KK Wanita & Hospital Kanak-Kanak, Singapura) bersama-sama dengan 3 perunding lain dan 2 jururawat kanan.

Antara isi kandungan kursus tersebut berkaitan dengan bidang Advanced Life Support Course dari Persatuan Jantung Amerika dan juga Kursus ALPS (United Kingdom & Australia).

Sekumpulan tenaga pengajar tempatan selaku penyedia APLS / PALS juga dilatih untuk menjadi tenaga pengajar untuk kursus APLS di negara ini.

Kursus menggabungkan ajaran didaktik serta simulasi, latihan praktikal untuk mengukuhkan konsep-konsep penting dalam pendekatan sistemik kepada penilaian pediatrik kanak-kanak sakit teruk, asas sokongan hayat, algoritma rawatan APLS, bantuan pernafasan yang berkesan dan pasukan dinamik.

Seramai 24 peserta dari keempat-empat daerah yang terdiri daripada doktor, jururawat dan paramedik daripada kecemasan, Anestesia & Pediatrik jabatan, Perkhidmatan Penjagaan Kesihatan Primer dan juga dari Stesen Penerimaan Perubatan (MRS) menghadiri kursus tersebut.

Kursus itu juga antara lain bertujuan untuk meningkatkan taraf hidup sokongan kanak-kanak dan kualiti penjagaan yang diberikan kepada kanak-kanak sakit atau cedera, agar hasil bertambah baik.

Adalah diharapkan kursus ini akan memberikan profesional penjagaan kesihatan tempatan dengan kemahiran yang diperlukan dalam keadaan kecemasan pediatrik yang lebih baik kepada masyarakat.

ARTIKEL YANG SAMA