Manuel enggan...

Manuel enggan berpaling

PARIS, 15 Jun (AFP) – Perdana Menteri Perancis hari ini berikrar akan berpendirian tegas berhubung pembaharuan buruh, di sebalik bantahan beramai-ramai ke atas pembaharuan itu yang bertukar ganas.

“Kerajaan tidak akan mengubah teks yang telah pun menjadi hasil kesepakatan yang dimeterai beberapa bulan lalu dengan kesatuan berfikiran pembaharuan,” Manuel Valls memberitahu radio France Inter.

Kerajaan Sosialis Presiden Francois Hollande berusaha melaksanakan pembaharuan berhubung pasaran buruh dalam usaha untuk mengurangkan kadar tinggi pengangguran di Perancis.

Para pengkritik melihat pembaharuan ini sebagai cenderung kepada kepentingan perniagaan, dan serangan dan pertempuran meletus.

Semalam, beratus-ratus orang pembantah bertopeng melontar pelancar ke arah polis, yang telah membuat berbelas-belas tangkapan.

Empat puluh orang tercedera dalam pertempuran itu, yang muncul ketika tumpuan antarabangsa beralih kepada Perancis sebagai tuan rumah kejohanan bola sepak Euro 2016.

Menurut polis 29 orang anggota pasukan keselamatan adalah antara yang tercedera di Paris, sementara tiga buah kereta dibakar di jalan raya bandar.

Valls membidas pencetus masalah, yang menurutnya mahu ‘membunuh’ pegawai polis yang meronda tunjuk perasaan dan menuduh kesatuan CGT yang berpendirian keras, yang mengadakan perarakan, mempunyai pendirian samar terhadap mereka yang menyerang pihak berkuasa.

“Saya menyeru CGT tidak lagi mengadakan tunjuk perasaan jenis ini di Paris,” kata Valls.

Bantahan dua hari diaturkan lagi bagi lewat bulan ini.

ARTIKEL YANG SAMA