Marquez raih ...

Marquez raih peluang di Jepun

MOTEGI, Jepun, 14 Okt – Pemandu Honda, Marc Marquez mendapat peluang pertama untuk mengekang kejohanan dunia MotoGP tahun ini pada Ahad di Jepun.

Juara dunia dua kali dari Sepanyol itu mempunyai jurang 52 mata ke atas pencabar terdekat, Valentino Rossi.

Dia akan mengekalkan trofi pada musim ini sekiranya dia menang dan jika peserta Itali berjaya menyelesaikan 15 atau lebih rendah dan jika tempat ketiga Jorge Lorenzo muncul di tempat keempat atau lebih rendah.

“Kami akan cuba untuk mempunyai mentaliti yang sama,” seperti pelumba lain, kata Marquez, yang tidak pernah menang di litar Motegi, yang dikenali dengan brek keras dan pecutan.

Aksi Marquez(kiri) dengan pelumba Itali, Ducati pada sesi latihan kedua MotoGP di Grand Prix Jepun kelmarin. – AFP
Aksi Marquez(kiri) dengan pelumba Itali, Ducati pada sesi latihan kedua MotoGP di Grand Prix Jepun kelmarin. – AFP

Pemain Sepanyol itu berkata, beliau memberi tumpuan kepada perlumbaan “banyak, banyak perkara-perkara” perlu memihak kepada beliau dan mengekalkan kemenangan musim ini di Jepun, dengan 100 mata masih menjadi rebutan.

“Gaya tunggangan saya tidak begitu teruk. Tetapi motosikal kami bergelut dengan sedikit masalah setiap tahun di sini. Kita akan lihat pada hujung minggu ini … dan cuba untuk memperolehi mata untuk kejohanan yang akan menjadi yang paling penting,” kata Marquez.

Perlumbaan itu dijangka berada dalam cuaca cerah dalam keadaan sejuk, tatkala pasukan disiapkan untuk membina tumpuan mereka melalui tiga hujung minggu berturut-turut dalam zon masa yang berbeza dan iklim di Asia ‘triple-header’, yang juga membawa mereka ke Australia dan Malaysia.