Martial ‘tiad...

Martial ‘tiada tempat’ di United

LONDON, 3 Sept (AFP) – Jika Anthony Martial tidak pasti mengenai skala cabaran yang menantinya di Manchester United, ia akan dijelaskan dengan ulasan rakan sepasukan barunya, Morgan Schneiderlin.

Bercakap kepada wartawan di kem latihan Perancis, di mana Martial, 19, berlepas untuk bersama United, Schneiderlin berkata Wayne Rooney telah bercakap dengannya mengenai pemain baru kelab itu.

“Wayne Rooney datang bercakap kepada saya dan bertanya kepada saya siapa Martial, kerana akhbar Inggeris mula bercakap mengenainya,” kata Schneiderlin. “Adakah anda mengenalinya? Bagaimana keadaannya? Itulah persoalannya.”

Martial tiba di Old Trafford bukan sahaja sebagai pemain remaja termahal dalam sejarah sukan itu dengan kos awal dilaporkan 36 juta pound (AS$55.1 juta), tetapi dia melakukannya tanpa dikenali.

Dipercayai bayaran itu meningkat kepada 58 juta pound tetapi, walaupun persetujuan itu dikatakan digalakkan – termasuk sokongan untuk Martial memenangi FIFA Ballon d’Or – ia telah mencetuskan banyak perbandingan.

Anthony Martial (kanan) bercakap kepada seorang pegawai media di Clairefontaine-en-Yvelines semalam. – AFP
Anthony Martial (kanan) bercakap kepada seorang pegawai media di Clairefontaine-en-Yvelines semalam. – AFP

Hanya Gareth Bale, Cristiano Ronaldo, Luis Suarez, Neymar, James Rodriguez dan Angel di Maria mempunyai kos lebih daripada itu dan semuanya dipenuhi dengan bidaan dunia semasa perpindahan mereka.

Thierry Henry yang biasa dibandingkan Martial, lebih kurang dalam situasi serupa apabila meninggalkan Monaco untuk menyertai Juventus pada 1999, tetapi dia dua tahun lebih tua. Henry mencatatkan banyak kejayaan dan memenangi Piala Dunia. Henry sendiri menggambarkan persetujuan itu sebagai ‘pertaruhan besar’.

Seperti Henry, Martial adalah penyerang yang memulakan kerjayanya sebagai pemain sayap dan sama berada di sudut kiri, di mana dia boleh membuat larian ke dalam dan melepaskan rembatan.

Faktanya dia diberikan jersi nombor sembilan, dengan pergelutan musim awal Rooney sebagai penyerang United berseorangan, menggambarkan dia akan diberikan peluang untuk beraksi di bahagian midfield.

ARTIKEL YANG SAMA