Martinez dipe...

Martinez dipecat Everton

LONDON, 13 Mei (AP) – Roberto Martinez dipecat oleh Everton semalam dengan kontraknya berbaki tiga tahun lagi selepas gagal untuk menghasilkan yang terbaik dari pasukan yang dikenali sebagai skuad terkuat kelab sejak beberapa tahun kebelakangan.

Ia adalah yang pertama oleh Everton sejak bilionair, Farhad Moshiri membeli pegangan dalam kelab Liga Perdana pada Februari lalu untuk menjadi pemegang saham majoriti.

Peminat-peminat yang bersungut mula memastikan perasaan mereka diketahui terhadap Martinez, dengan pasukan hanya memenangi satu dari 10 perlawanan lalu. Kekalahan 3-0 kepada Sunderland pada Rabu lalu menyaksikan Everton berada di tangga ke-12 dalam Liga Perdana dengan berbaki satu perlawanan, di laman sendiri menentang Norwich pada Ahad ini.

Dengan memecatnya, selepas tiga tahun membimbing, lembaga Everton memastikan pengurus dari Sepanyol, 42, akan dapat diselamatkan di Goodison Park hujung minggu ini. Bantahan telah dirancang.

Martinez dipecat oleh Everton semalam dengan kontraknya berbaki tiga tahun lagi selepas gagal untuk menghasilkan pasukan yang terbaik sejak beberapa tahun kebelakangan. – AP
Martinez dipecat oleh Everton semalam dengan kontraknya berbaki tiga tahun lagi selepas gagal untuk menghasilkan pasukan yang terbaik sejak beberapa tahun kebelakangan. – AP

Everton berkata dalam kenyataan pendek bahawa Martinez adalah ‘duta besar bagi kelab, meletakkan dirinya, sepanjang masa, dengan integriti dan maruah’ dan ditunjukkan kepada peranannya dalam menyerapkan pemain muda dalam pasukan pertama dan pada peringkat antarabangsa.

Ia seperti rujukan kepada pemain seperti Romelu Lukaku, Ross Barkley dan John Stones, yang di antaranya pemain terbaik dalam Liga Perdana tetapi menyaksikan rentak mereka menurun secara dramatik sama seperti Everton- sejak Mac lalu.

Everton mara ke separuh akhir Piala FA dan Piala Liga musim ini, tewas kedua–dua perlawanan, tetapi rentak liga pasukan paling mengecewakan.

Everton memenangi 22 dari 75 perlawanan dalam tempoh dua tahun di bawah kendalian Martinez, dengan kebimbangan pertahanan yang menjejaskan empat tahun di Wigan terhadap masanya di Merseyside.