MAS tidak amb...

MAS tidak ambil serius laporan jualan pesawatnya

KUALA LUMPUR, 1 Mei (dpa) – Malaysia Airlines (MAS) hari ini, tidak mengambil serius laporan mengenai ia cuba untuk menjual beberapa daripada pesawatnya sebagai sebahagian daripada program pemulihan, berikutan tahun lalu yang mana firma itu telah kehilangan dua pesawatnya dalam bencana berasingan.

“Malaysia Airlines berusaha untuk menjelaskan spekulasi tentang armadanya,” menurutnya dalam satu kenyataan.

“Meneroka pilihan armada untuk mempertingkatkan daya maju sektor perjalanan jauh itu adalah antara salah satunya yang dihasratkan,” tambahnya.

Semalam, laman web berita penerbangan Leeham News and Comments mengatakan pengangkutan penerbangan kebangsaan Malaysia telah menawarkan untuk menjual atau menyewa enam Airbus A380, dua Boeing 747-400F, empat Airbus A330-200F dan empat Boeing 77-200ERnya.

Sumber industri itu juga memberitahu Flightglobal, portal industri lain, bahawa MAS telah mula memasarkan beberapa “Boeing 777-200ERnya dan Airbus A330-200 Freighter kepada pembeli berpotensi.”

MAS telah berdepan dua tragedi maut tahun lepas. Pada 8 Mac, pesawat MH370 menuju ke Beijing telah hilang selama satu jam selepas berlepas dari Kuala Lumpur, dan dianggap telah terhempas ke lautan. Pada 17 Julai, pesawat MH17 dari Amsterdam telah ditembak dan terhempas ke timur Ukraine.

ARTIKEL YANG SAMA