Masa depan Te...

Masa depan Terbuka Itali jadi tumpuan

ROM, 15 Okt – Pentadbir sukan Itali sedang berusaha memulihkan kejohanan Terbuka Itali, dengan presiden persekutuan tenis mengancam untuk memindahkan acara itu dari bandar bersejarah Rom tetapi meletakkan Foro Italico ke arena di Milan.

Ketika helah itu mungkin teater politik sebenar Itali, ancaman pertukaran mungkin benar bagi masa depan pertandingan permukaan gelanggang tanah liat yang diadakan di tempat ibu negara di Tiber selama lapan dekad sejak 1935.

Bos persekutuan itu, Angelo Binaghi meletakkan cabaran kepada kerajaan bandar itu untuk hadir dengan berjuta euro dalam dana bagi membantu acara itu, walaupun ketika datuk bandar Rom meletak jawatan minggu lalu dalam kelebihan skandal akaun yang dibelanjakan.

Binaghi musim bunga lalu menggambarkan bahawa pertandingan lelaki dan wanita digambarkan persediaan utama terakhir sebelum Roland Garros yang dipindahkan ke tempat yang belum dibina 30 kilometer dari bandar berhampiran lapangan terbang Leonardo da Vinci. Cadangan itu digambarkan langkah yang lebih strategik berbanding rancangan asal dalam dunia teater politik sukan Itali.

Sekarang, kedudukan meningkat dengan pilihan Milan.

Pegawai persekutuan berkata bahawa 375 peratus peningkatan dalam kehadiran orang ramai telah menekan bagi Foro bersejarah dengan ruang terhad — dibina ketika zaman kegemilangan Mussolini dan memperkenalkan arca marmar yang bersaiz besar terhadap wira-wira sekitarnya – kepada kapasitinya.

Gelanggang utama disiapkan lima tahun lalu dengan 10,500 kapasiti juga sekarang digambarkan terlalu kecil.

“Pada satu sudut ia mungkin gola untuk meninggalkan lokasi ini tetapi pada satu susut lain, kami perlu menyedari bahawa pusat tenis Itali adalah Milan,” langkah terbuka Bingahi semalam. “Pertandingan di sini (Rom) adalah kerana sejarah dan tradisinya.”

Sementara itu masa depan segera Rom tidak terancam, Binaghi menegaskan bahawa sesuatu perlu diberikan.

“Kami memecahkan lapisan di sini. Pertandingan itu meningkat sedekad lalu. Kami tidak mempunyai ruang lagi. Di Milan ia adalah lebih mudah untuk berkembang dengan pantas. – dpa

ARTIKEL YANG SAMA