Masa depan Tu...

Masa depan Turnbull semakin malap

SYDNEY, 15 Feb- Tempoh rehat bagi Perdana Menteri Australia, Malcolm Turnbull mungkin berakhir, dengan ahli ekonomi dan penganalisis politik menyalahkan kekurangan dasar baru bagi penurunan dalam jumlah undi yang mencetuskan spekulasi bagi pilihan raya lebih awal.

Turnbull Sabtu lalu mengumumkan lebih daripada sedozen perubahan kepada kementeriannya, keputusan yang memaksanya menyaksikan peletakan jawatan seorang menteri, persaraan bagi dua yang lain dan pemecatan dua lagi kerana penglibatan mereka dalam skandal politik.

Undian Fairfax-lpsos dari 1,403 orang yang dilakukan pada 11-13 Feb menunjukkan sokongan terburuk kerajaan sejak Turnbull digulingkan oleh Tony Abbott dalam rampasan kuasa parti pada September lalu, meningkatkan pendahuluannya ke atas Parti Buruh yang berhaluan kiri dengan empat mata kepada 52-48 peratus.

Permusuhan dewan Senat tertinggi berterusan menjejaskan sebarang pergerakan dasar utama dan Turnbull menghadapi tindakan dari sayap konservatif biarpun kekal dengan pendirian tidak popular Abbott mengenai perkahwinan sama jantina dan perubahan iklim.

Pilihan raya lebih awal adalah yang terbaik Turnbull untuk menunjukkan kepimpinan dan apa yang dilihat sebagai kekesalan pembeli, kata Peter Chen, seorang pensyarah kanan dalam kerajaan di Universiti Sydney.

“Jika anda mahu mengikuti agenda Tony Abbott, mengapa anda meletakkannya di kedudukan pertama? Ia jelas dimotivasikan faktor peribadi,’ Chen memberitahu Reuters. “Saya…merasakan pilihan raya lebih awal dilihat lebih berkemungkinan,” katanya selepas undian dikeluarkan.

Harga komoditi yang menjunam menjejaskan tabung kerajaan, halangan kewangan utama bagi Turnbull, yang mana lonjakannya sebahagiannya dicetuskan oleh imejnya sebagai pengurus kewangan yang teliti berdasarkan latar belakangnya dalam sektor swasta.

Australia pada Disember meramalkan defisit kewangannya akan meningkat kepada A$37.4 bilion ($26.6 bilion) pada tahun ini sehingga Jun ketika kejatuhan harga bagi eksport sumber utama membuka ruang dalam keuntungan cukai. -Reuters