Mata wang pas...

Mata wang pasaran membangun naik, Fed ramal kadar rendah

TOKYO, 17 Mac (AFP) – Mata wang pasaran membangun meningkat hari ini dengan won Korea Selatan meningkat pada kadar paling banyak dalam empat tahun selepas Rizab Persekutuan (Fed) mengurangkan ramalannya untuk kenaikan kadar faedah AS pada tahun ini.

Dalam satu kenyataan selepas mesyuarat dasar terbaru Persekutuan, ketua bank Janet Yellen memetik kebimbangan mengenai kesan krisis terbaru ke atas ekonomi AS di pasaran global, kelemahan di China dan Eropah dan kemerosotan dalam harga minyak.

Komen itu keluar selepas Persekutuan berkata ia melihat kadar kenaikan yang lebih perlahan daripada yang diramalkan pada Disember, apabila ia mengumumkan kenaikan pertamanya dalam hampir satu dekad.

Sementara keputusan untuk mengekal kadar dana persekutuan utama telah dijangkakan, dasar Yellen yang lebih lembut daripada dijangkakan mengejutkan pasaran, menyebabkan mata wang dengan keuntungan lebih tinggi baik berbanding dolar.

“Simpanan Persekutuan telah merangsang pasaran Asia hari ini,” tulis Chris Weston, ketua ahli strategi pasaran di IG, dalam satu komentar.

“Jelasnya, apabila Persekutuan berasa bimbang dengan risiko global yang meningkat dan jangkaan inflasi rendah, keputusannya adalah peniaga akan membeli.”

Pada kira-kira 0400 GMT, won memimpin pemerolehan berbanding dolar, meningkat 1.72 peratus – pertambahan paling besarnya sejak 2011.

Ringgit Malaysia meningkat 1.36 peratus tatkala harga minyak mentah naik, sementara rupiah Indonesia meningkat 1.11 peratus. Baht Thai dan dolar Taiwan juga mencatat pemerolehan positif.

ARTIKEL YANG SAMA