Mata wang pas...

Mata wang pasaran pulih berbanding dolar

TOKYO, 7 Mac (AFP) – Mata wang pasaran membangun berpulih berbanding dolar hari ini selepas suasana lantai perdagangan dewan niaga serantau menerima rangsangan daripada laporan pekerjaan bulanan AS yang kukuh dan pemerolehan seterusnya dalam harga minyak.

Pada Jumaat, Jabatan Pekerja AS berkata ekonomi terkenal dunia menambah 242,000 pekerjaan pada Februari dan kadar pengangguran tidak berubah pada 4.9 peratus, tahap rendah lapan tahun. Angka positif menambah harapan pemulihan dalam permintaan petrol.

Meskipun angka positif, penganalisis berkata mereka tidak menjangka Simpanan Persekutuan akan menambah kadar faedah apabila mereka mengadakan mesyuarat dasar akan datang mereka pada minggu depan, dengan penggubal dasar masih was-was selepas keadaan kucar-kacir pasaran global dalam dua bulan pertama tahun ini.

“Terdapat persekitaran yang lebih baik untuk risiko, yang merangsang sentimen untuk pasaran mata wang di rantau,” beritahu Mitul Kotecha, ketua tukaran asing dan strategi kadar faedah Asia di Barclays Plc di Singapura, kepada Bloomberg News.

“Asia sedang mendapat petunjuk daripada pemulihan dalam saham,” tambah Kotecha. “Minyak sedang berpulih dan pada umumnya beberapa kebimbangan utama yang kami lihat pada awal tahun nampaknya sudah reda sekurang-kurangnya untuk sekarang.”

Ringgit Malaysia meningkat 0.47 peratus dan dolar Taiwan naik 0.68 peratus. Won Korea Selatan meningkat 0.29 peratus, sementara rupiah Indonesia menambah 0.56 peratus dan peso Filipina naik 0.29 peratus.