May berjuang ...

May berjuang perpaduan UK di Scotland

LONDON, 15 Julai – Theresa May menuju ke Scotland hari ini dalam lawatan pertamanya sebagai perdana menteri baru Britain, menekankan bidaannya untuk mengekalkan perpaduan UK selepas undian Brexit.

May dijangka tiba di Edinburgh petang hari ini bagi rundingan bersama Menteri Pertama Scotland, Nicola Sturgeon, yang telah mengancam referendum lain ke atas kemerdekaan Scotland berikutan undian Britain meninggalkan Kesatuan Eropah.

May menggalas tanggungjawabnya pada Rabu selepas David Cameron meletak jawatan sebagai perdana menteri ekoran referendum 23 Jun.

Pada Khamis, dia menyelesaikan rombakan semula kabinet radikal, memecat beberapa menteri-menteri Cameron selepas mengejutkan bandar-bandar dengan melantik ketua Brexit yang sering tidak berdiplomatik, Boris Johnson sebagai menteri luar negeri.

Keputusan referendum itu telah mengakibatkan gelombang kejutan di seluruh dunia dan mencetuskan kebimbangan kemerosotan ekonomi, dengan Britain berpotensi berdepan pengetepian dari pasaran tunggal Eropah – kebimbangan penting bagi Sturgeon.

Pengundi Scotland sebulat suara menyokong Britain untuk kekal dalam EU dan ketua nasionalis, Sturgeon melihatnya sebagai dasar boleh berlaku bagi referendum kebebasan lain.

“Brexit tidak bererti Brexit bagi Scotland kerana Scotland tidak mengundi bagi Brexit,” katanya mengulangi semula kenyataannya ketika May mula menggalas tanggungjawabnya. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA