Mayat bapa se...

Mayat bapa selamatkan anak

SYDNEY, 10 Ogos (Agensi) – Seorang nelayan Australia telah bergantung pada mayat bapanya, cooler mudah alih dan petunjuk kecemasan selepas satu ombak menenggelamkan bot mereka di luar Brisbane, pihak berkuasa Australia memberitahu hari ini.

Nelayan tersebut, mendiang bapanya dan seorang lagi telah berada di dalam air, 10-20 batu nautika di luar Tanjung Morton, selama hampir dua jam sebelum mereka diselamatkan pada pagi kelmarin.

Pihak berkuasa mempercayai bapanya telah meninggal dunia akibat dari lemas kira-kira setengah jam sebelum penyelamatan, Media Fairfax melaporkan hari ini.

Para penyelamat mengatakan dua orang terselamat, 24 dan 30 tahun masing-masing juga boleh mati jika tidak disebabkan bekon kecemasan (EPIRB) pada bot lima ke enam meter mereka, yang baru sahaja dibeli pada hari Sabtu.

Sebuah helikopter kecemasan telah dikerahkan sejurus selepas menerima isyarat kecemasan yang diaktifkan. Lelaki-lelaki tersebut boleh mati jika tidak disebabkan EPIRB, pihak berkuasa berkata.

Satu operasi menyelamat dijalankan sebaik sahaja menerima isyarat kecemasan.
Satu operasi menyelamat dijalankan sebaik sahaja menerima isyarat kecemasan.

Para lelaki tersebut telah keluar pada perjalanan penangkapan ikan semalaman pada hari Sabtu tetapi telah berdepan masalah sementara mencuba untuk mengubah semula kedudukan bot mereka pada pagi Kelmarin.

Pihak berkuasa berkata ombak telah membanjiri enjin tersebut, tidak lama selepas itu dihempas ombak lagi yang mana merosakkan dan menenggelamkan bot tersebut, meletakkan para nelayan tersebut berada dalam air.