McLaren, Hond...

McLaren, Honda elak tuding jari

MONTREAL, 10 Jun (AFP) – McLaren berminat untuk membantu rakan Formula Satu mereka, Honda mempercepatkan kemajuan ketika kesatuan yang bergelut itu berjuang untuk bangkit daripada dua persaraan mengecewakan di Grand Prix Kanada.

Kedua-dua juara dua kali dari Sepanyol Fernando Alonso dan juara Britain 2009 Jenson Button meluahkan kekecewaan pada Ahad sebelum mentertawakan perpecahan serius dalam pasukan dengan pertukaran mesej melalui Twitter.

Ini termasuk menterbalikkan kejohanan pemandu untuk menjulang semangat mereka sebagai satu langkah untuk meletakkan Alonso di kedudukan teratas.

Usaha lucu itu dipadankan dengan keengganan McLaren untuk menyalahkan Honda untuk mengelakkan perkelahian antara Red Bull dan pembekal enjin Renault awal tahun ini.

Masalah itu berlaku selepas perkembangan menggalakkan di Grand Prix Monaco bulan lepas di mana Button menduduki tempat kelapan untuk mendapat mata pertama pasukan tahun ini.

Sabtu lalu beliau mengalami kerosakan enjin dan pada Ahad, selepas bermula dari lorong pit, dia meninggalkan perlumbaan tanpa membuat apa-apa impak.

Bagi Alonso, persaraan Ahad lalu adalah yang ketiga berturut-turut dan sesuatu yang dia tidak pernah dialami dalam kerjayanya sebelum ini selepas beliau berkata pasukan ‘kelihatan seperti amatur’ semasa hubungan melalui radio yang penuh emosi.

Menjelang perlumbaan Ahad ini, pengarah Racing Eric Boullier cuba untuk meredakan keadaan dengan menegaskan bahawa adalah tanggungjawab McLaren untuk menyokong Honda – bukan menyalahkan mereka – ketika mereka sama-sama mencari jalan penyelesaian.

ARTIKEL YANG SAMA