Mcllroy semak...

Mcllroy semakin kurang menyengat

DUBLIN, 19 Mei (AFP) – Musim mengecewakan Rory Mcllroy terus meningkat menjelang Terbuka Ireland dalam mengkritik apa yang digambarkannya sebagai ‘putaran negatif’ yang diletakkannya dalam persembahannya baru-baru ini.

Pemenang empat kali itu menghoskan pertandingan di K. Club dan buat kali pertama padang tersebut, yang terletak di selatan Dublin, memainkan peranan sebagai hos kepada pertandingan utama sejak mengadakan pertandingan Piala Ryder 2006.

Pada ketika itu Mcllroy berusia 18 tahun dan dia menaiki bas dengan perjalanan selama tiga jam meninggalkan Belfast pada 5.30 pagi untuk menyaksikan pusingan akhir pada hari Ahad.

Dalam perbandingan, dia kembali ke padang itu dengan gambarnya muncul di merata tempat dari Lapangan Terbang Dublin dan sepanjang laluan ke padang itu sambil gambarnya juga dalam program rasmi, kertas undian, tiket kemasukan dan pas kereta.

Bagaimana pun, ia sekarang lebih dari enam bulan sejak Mcllroy kali terakhir merasakan kejayaan dan ia adalah Jelajah Eropah penamat musim pada November, DP World Tour Championship.

Pada ketika itu, Mcllroy mencatatkan enam penyudah 10 terbaik termasuk terbaru dalam berkongsi di tangga keempat dua minggu lalu dalam mempertahankan Kejuaraan Wells Fargo.

Tetapi selepas tidak ambil kisah bagi usaha Players Championship minggu lalu, ia melibatkan pusingan turun naik 72, 64, 75 dan 70, pemain nombor tiga dunia sekarang tidak gembira dengan apa yang dibacanya.

“Saya tenang mengenainya tetapi ia juga mengecewakan saya, saya rasa putaran negatif yang meletakkan rentak saya,’ kata Mcllroy.