Menteri Austr...

Menteri Australia berkata fenomena Trump ‘menakutkan’

SYDNEY, 17 Mac (Reuters) – Seorang menteri kanan kerajaan Australia hari ini menggelar kempen Donald Trump dalam jawatan presiden AS adalah ‘menakutkan’ dan ia memberi amaran risiko kepada ketandusan Parti Republikan jika dia menang pencalonan.

Menteri-menteri kerajaan Australia jarang membuat komen kritikal mengenai pilihan raya luar negara, terutama sekutu kuatnya seperti Amerika Syarikat, yang mana Australia banyak bergantung kepada sokongan tentera di rantau Asia-Pasifik itu.

Menteri Industri Australia, Christopher Pyne, ahli kabinet bagi pemerintah konservatif gabungan Liberal-Nasional, mengkritik keganasan pada perhimpunan Trump baru-baru ini dan berkata bahawa kenaikan beliau akan ‘mencampakkan keranda’ kepada demokrasi Amerika.

“Sekarang, demokrasi harus mantap dan lasak tetapi ia sudah setentunya tidak boleh menjadi ganas,” kata Pyne dalam satu temu bual di rangkaian televisyen Channel Seven Australia.

“Dan saya fikir fenomena Donald Trump adalah masalah yang sebenar bagi Amerika Syarikat, menjadikan demokrasi mereka dalam keadaan yang pelik,” katanya.