Menteri baru ...

Menteri baru dilanda pertikaian

JAKARTA, 19 Ogos – Kurang dari seminggu selepas Presiden Indonesia Joko Widodo memanggil para menteri untuk mengetepikan ego mereka, kabinet baru presiden Indonesia dilanda oleh pertikaian yang diperbaharui, mengancam untuk menghidupkan semula satu ekonomi yang berkembang pada kadar paling perlahan dalam enam tahun.

Rizal Ramli, menteri penyelaras baru bagi hubungan maritim,menarik teguran jarang daripada Widodo selepas mengkritik Timbalan Presiden Jusuf Kalla dan Menteri Perusahaan Milik Negara Rini Soemarno.

Presiden itu memberitahu Ramli untuk menyuarakan kebimbangannya secara peribadi di mesyuarat-mesyuarat kabinet, jurucakap presiden, Teten Masduki, berkata hari ini.

“Kerajaan sedang berusaha keras untuk menarik pelaburan. Ia perlu kukuh dan sepadu,” kata Masduki.

Widodo telah berikrar untuk menarik balik pertumbuhan kepada 7 peratus, namun pengkritik mengatakan ekonomi sebenarnya telah berundur disebabkan oleh menteri-menteri dan para birokrat.

Rizal Ramli (tiga dari kanan) ketika dilantik baru-baru ini dalam rombakan kabinet Indonesia. – Reuters
Rizal Ramli (tiga dari kanan) ketika dilantik baru-baru ini dalam rombakan kabinet Indonesia. – Reuters

Pada suku kedua, pertumbuhan susut kepada 4.67 peratus, kadar paling perlahan dalam enam tahun, di tengah-tengah terkulainya permintaan domestik dan harga menurun bagi arang batu dan barangan. Mata wang rupiah telah menurun 10 peratus berbanding dolar tahun ini kepada serendah 17 tahun dan prestasi mata wang paling teruk di Asia Tenggara selepas ringgit Malaysia.

Ramli, salah seorang daripada enam menteri baru dilantik dalam rombakan kabinet minggu lepas yang bertujuan untuk meredakan kebimbangan pelabur mengenai kekeliruan dasar, mencabar Kalla untuk mendebatkan pelan “tidak munasabah” timbalan presiden itu untuk membina pusat jana kuasa 35,000 watt dalam jangka lima tahun.

“Sebenarnya majoriti program ini merupakan projek-projek JK,” Ramli memberitahu Metro TV, merujuk kepada timbalan presiden dengan nama samarannya. “Adalah mencukupi jika hanya satu pertiganya darinya berjaya.”

Kalla memberikan respons dengan mengatakan Widodo sendiri merasmikan program kuasa itu, dan ia merupakan salah satu dasar kerajaan. “Ulasan itu memainkan kuasa presiden,” Kalla berkata.

Menteri dua kali di bawah bekas Presiden Abdurrahman Wahid, Ramli, yang memegang ijazah doktor falsafah dari Universiti Boston, dikenali dengan kelantangannya dan sering memberikan pandangan nasinalistiknya mengenai ekonomi.

Dilihat rapat dengan Megawati Sukarnoputri, ketua parti politik Widodo, Ramli menyelia beberapa kementerian, termasuk tenaga, pengangkutan dan pelancongan. – Reuters