Menteri Ekono...

Menteri Ekonomi Rusia ditahan didakwa ‘rasuah’

MOSCOW, 15 Nov – Seorang menteri Rusia yang telah lama berkhidmat ditahan berhubung satu dakwaan rasuah berjumlah AS$2 juta, kata badan penyiasat Rusia hari ini.

Menteri Perkembangan Ekonomi, Alexei Ulyukayev ditahan lewat semalam selepas dia didakwa menerima rasuah AS$2 juta dalam satu operasi oleh FSB, agensi utama di KGB, kata Jawatankuasa Siasatan dalam satu kenyataan. Para penyiasat berkata Ulyukayev mengambil rasuah untuk memberi lampu hijau kepada syarikat minyak negeri yang dikuasai Rosneft untuk mengambil bahagian dalam bidaan untuk syarikat minyak lain.

Ulyukayev, yang memegang jawatan itu sejak 2013 dan memegang jawatan sebagai timbalan menteri selama bertahun-tahun, adalah seorang tokoh liberal yang terkenal. Beliau telah menentang bidaan Rosneft untuk Bashneft, dan berkata ia adalah satu kesalahan bagi syarikat milik negara untuk mengambil bahagian di dalam pemacu penswastaan.

Kerajaan meletakkan 50.1 peratus daripada Bashneft dalam pasaran pada awal tahun ini tetapi tender itu ditangguhkan pada Ogos apabila dibangkang oleh menteri liberal kerajaan, termasuk Ulyukayev, terhadap pembida berpotensi Rosneft itu. Rosneft memenangi tender tawaran AS$5 bilion apabila bidaan telah diadakan bulan lalu.

Gambar fail 25 Januari 2016 menunjukkan Alexei Ulyukayev berada di Moscow. Alexei Ulyukayev ditahan lewat semalam selepas dia didakwa menerima rasuah AS$2 juta dalam satu operasi oleh FSB, agensi utama di KGB. - AFP
Gambar fail 25 Januari 2016 menunjukkan Alexei Ulyukayev berada di Moscow. Alexei Ulyukayev ditahan lewat semalam selepas dia didakwa menerima rasuah AS$2 juta dalam satu operasi oleh FSB, agensi utama di KGB. – AFP

Dmitry Peskov, jurucakap Presiden Vladimir Putin, memberitahu agensi berita RIA Novosti bahawa Presiden telah dimaklumkan mengenai operasi FSB dalam peringkat perancangan. Peskov tidak berkata jika kes rasuah itu boleh memberi kesan kepada perjanjian Rosneft.

Jurucakap Rosneft, Mikhail Leontyev berkata dalam komennya di televisyen bahawa beliau tidak menjangka siasatan itu untuk mempengaruhi perjanjian tersebut.

“Tidak ada ancaman pembatalan terhadap perjanjian itu,” kata Leontyev pada Rossiya hari ini. “Tiada siapa termasuk Jawatankuasa Siasatan telah menyatakan sebarang soalan mengenai kesahihan perjanjian itu.” – AP