Menteri Jepun...

Menteri Jepun kunjungi Yasukuni

TOKYO, 18 Okt – Dua menteri kabinet tertinggi Jepun menziarahi perkuburan perang Yasukuni negara itu hari ini, memberi penghormatan di perkuburan yang dianggap oleh negara-negara jiran sebagai simbol penganut faham ketenteraan masa lalu Tokyo.

Perdana Menteri Shinzo Abe, penyokong kuat perkuburan itu, telah mengadakan ritual semalam, tetapi dijangka tidak mungkin menziarahinya bersendirian.

Beliau dijangka mengadakan rundingan dengan China dan Korea Selatan beberapa minggu akan datang, negara lain menangguhkan akibat serangan ketenteraan Jepun dalam abad ke-20.

Sanae Takaichi, menteri hal ehwal dalam negara dan sekutu rapat Abe telah menziarahi perkuburan itu yang memberi penghormatan kepada mereka yang berjuang dan terkorban kerana Jepun, termasuklah sebilangan orang kanan tentera dan politik yang didapati bersalah atas jenayah perang paling serius.

Menteri Pengadilan Mitsuhide Iwaki secara berasingan menziarahi perkuburan itu, yang kini mengadakan festival musim luruh.

“Saya menziarahi perkuburan itu untuk melahirkan penghargaan saya kepada semangat suci mereka yang berjuang dan mengorbankan kehidupan berharga mereka untuk negara,” Iwaki memberitahu para pemberita selepas menziarahi.

“Tahun ini menandakan ulang tahun ke-70 berakhirnya Perang Dunia II. Saya datang ke sini untuk membaharui pemikiran saya bagi keamanan,” katanya.

Iwaki menyertai kabinet Abe bulan ini.

Abe sedang membuat persiapan bagi pertemuan dengan rakan sejawatannya dari China dan Korea Selatan bagi rundingan tiga hal mereka yang pertama kalinya sejak 2012, yang dijadualkan pada 1 November.

Abe juga dijangka mengadakan rundingan rasmi dua hala pertama beliau dengan Presiden Korea Selatan Park Geun-Hye ketika menghadiri sidang mesyuarat itu. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA