Menteri luar ...

Menteri luar Jerman lawat Semenanjung Gaza

BANDAR GAZA, 1 Jun (dpa) – Menteri Luar Negeri Jerman, Frank-Walter Steinmeier mengunjungi Semenanjung Gaza hari ini, hampir setahun selepas perang 50-hari musim panas lalu antara Israel dan Hamas.

Steinmeier belum dijangka akan menemui anggota pergerakan radikal Islamis di Semenanjung Gaza yang dikawal de facto.

Meskipun jaminan antarabangsa untuk menderma lebih lima bilion dolar bagi pembinaan semula enklaf pantai itu, hanya sedikit sejauh ini yang telah dicapai.

Di antara yang lain, Steinmeier akan merasmikan sekolah yang dibiayai Jerman dan mengunjungi dermaga para nelayan.

Semalam, dia memberi amaran mengenai peningkatan tentera lain dan menggelar situasi di Semenanjung ‘amat berbahaya’.

Frank-Walter Steinmeier (2 kiri) berjabat tangan dengan seorang lelaki di sebuah sekolah yang ditadbir oleh PBB di bandar Gaza pada 1 Jun. – AFP
Frank-Walter Steinmeier (2 kiri) berjabat tangan dengan seorang lelaki di sebuah sekolah yang ditadbir oleh PBB di bandar Gaza pada 1 Jun. – AFP

Dalam rundingan di Baitulmuqaddis dan Ramallah, dia juga menyeru bagi rundingan baru perdamaian Israel-Palestin.

Namun menyatakan kefahaman dengan tuntutan dan kekecewaan warga Palestin berhubung tempoh tamat bagi pengakhiran pendudukan Israel, katanya rundingan sebegitu ‘tidak seharusnya berakhir selamanya’.

Satu sumber Hamas pula menafikan khabar angin yang menyatakan ketibaan menteri Jerman itu adalah berkaitan dengan rundingan terselindung mengenai perjanjian pertukaran banduan antara Israel dan Hamas.

Steinmeier dijadualkan akan terbang ke Paris malam ini, bagi menghadiri persidangan gabungan antarabangsa ke atas milita pengganas Islamic State (IS).