Menteri Luar ...

Menteri Luar Perancis tiba di Tehran

DUBAI, 29 Julai (Reuters) – Menteri Luar Perancis Laurent Fabius tiba di Tehran hari ini bagi lawatan satu hari dan dijadualkan akan bertemu Presiden Hassan Rouhani dan beberapa menteri, menurut agensi berita negara Iran IRNA.

Dia merupakan menteri Luar Perancis pertama melawat Iran dalam jangka waktu 12 tahun dan lawatannya datang selepas perjanjian nuklear di antar kuasa-kuasa utama dan Tehran yang mana sekatan pihak Barat akan ditarik balik dalam pertukaran untuk batasan pada program nuklear Iran.

Fabius mengambil garis sukar dengan Iran menjelang perjanjian itu. IRNA memetik ucapannya sebagai berkata delegasi ekonomi dan perniagaan Perancis pangkat tinggi akan melawat Iran pada September.

Perancis berharap untuk menjamin perjanjian perniagaan dengan Iran apabila sekatan antarabangsa ditarik balik, dan Fabius berkata minggu lepas talian kerasnya dalam perbincangan nuklear tidak akan mengganggu peluang-peluang perniagaan Perancis.

Selain Rouhani, Fabius dijangka akan bertemu dengan rakan sejawatan Iran Mohammad Javad Zarif, Menteri Industri Mohammad Reza Nematzadeh, dan Masoumeh Ebtekar, ketua Agensi Perlindungan Alam Sekitar, menurut IRNA lagi. Dia berkata dia menjangka akan dapat berbincang “pada semua hal” ketika lawatan itu.

ARTIKEL YANG SAMA