Menteri Pelan...

Menteri Pelancongan Mesir janjikan langkah keselamatan

KAHERAH, 10 Jan (Reuters) – Menteri Pelancongan Mesir Hisham Zaazou berkata kelmarin bahawa kerajaan akan mengumumkan langkah-langkah keselamatan tambahan untuk melindungi pelancong selepas serangan di resort Laut Merah Hurgada meninggalkan tiga cedera pada Jumaat.

Pelancongan adalah penting bagi ekonomi Mesir sebagai sumber mata wang kukuh, tetapi telah dimusnahkan oleh kemerosotan politik sejak revolusi yang menggulingkan presiden veteran Hosni Mubarak pada tahun 2011.

“Kebajikan pelancong yang melawat Mesir adalah sangat penting kepada kami dan bila-bila. Tiada yang akan dibiarkan bagi memastikan keselamatan mereka,” kata Zaazou.

“Sejak beberapa hari akan datang, kami akan mengumumkan langkah-langkah keselamatan yang lebih besar untuk melindungi semua pelancong yang melawat Mesir,” katanya.

Suspek militan bersenjatakan pisau dan mencederakan dua pelancong Austria dan Sweden di sebuah hotel di Mesir, peranginan Laut Merah di Hurghada pada petang Jumaat lalu.

Pasukan keselamatan menembak dan membunuh sekurang-kurangnya salah seorang dari penyerang selepas mereka membuat serbuan di tepi pantai Bella Vista Hotel, kata pegawai-pegawai, walaupun tiada maklumat segera diperolehi dari pihak lain.

Sumber keselamatan berkata, penyerang telah datang di tepi laut dengan membawa pistol dan tali pinggang diri. Pegawai berkata, pegawai-pegawai telah mengetatkan pemeriksaan di seluruh kawasan itu dan menutup jalan raya.

Setakat ini, tiada kumpulan mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu.

Jerman mengemaskini nasihat perjalanan selepas serangan hotel itu, menasihati pelancong di Hurghada untuk tidak pergi ke mana-mana lawatan dari resort dan mencadangkan mereka tinggal berjaga-jaga.

Sebagai tindak balas, Jerman pengendali pelancongan terbesar TUI Eropah berkata ia telah membatalkan semua lawatan dari Hurghada sehingga akhir bulan Januari.

ARTIKEL YANG SAMA