Menteri Perse...

Menteri Persekitaran Pakistan letak jawatan

KARACHI, 16 Ogos (Reuters) – Seorang menteri Pakistan meletak jawatan selepas menuduh bekas ketua perisikan tentera menggalakkan tunjuk perasaan jalanan tahun lalu untuk cuba menggulingkan kerajaan, menurut Menteri Penerangan semalam.

Ulasan Mushahid Ullah Khan, menteri persekutuan bagi persekitaran sekali lagi mendedahkan keseimbangan rapuh antara kerajaan awam bebas Pakistan dan tentera berpengaruhnya, yang mempunyai sejarah melancarkan rampasan kuasa.

Jumaat lalu, Hari Kemerdekaan Pakistan, Khan ditemu bual oleh perkhidmatan Urdu BBC, mengenai tunjuk perasaan jalan raya yang berpanjangan tahun lalu, diketuai oleh ahli politik Imran Khan dan Tahir ul-Qadri yang digeruni.

Kedua-dua lelaki itu berikrar akan menjatuhkan kerajaan berhubung dakwaan penipuan pilihan raya dan rasuah.

Khan menuduh bahawa agensi perisikan awam telah merekodkan bekas ketua Perisikan Antara Perkhidmatan (ISI) ketua Leftenan Jeneral Zaheer-ul-Islam mengarahkan para pembantah supaya mencetuskan huru hara.

Gambar fail bekas Menteri Persekitaran Pakistan, Mushahid Ullah Khan. - Reuters
Gambar fail bekas Menteri Persekitaran Pakistan, Mushahid Ullah Khan. – Reuters

Rakaman itu dimainkan kepada perdana menteri dan ketua turus tentera, kata Khan. Menurutnya dia sendiri belum mendengarkannya.

Menteri Maklumat Pervaiz Rashid berkata Khan telah menghantar surat perletakan jawatan kepada perdana menteri yang sedang menimbangkannya.

Jurucakap tentera Mejar Jeneral Asim Bajwa segera menafikan dakwaan itu.

“Kisah tentang sebarang pita rakaman yang sedang dibincangkan oleh media adalah tidak berasas sama sekali, dan jauh sekali daripada kebenaran,” katanya di Twitter. “Berita angin seperti itu adalah tidak bertanggung jawab dan tidak profesional.”

Temu bual menimbulkan spekulasi di sebuah negara yang mana hubungan antara kerajaan awam dan tentera terus menerus diteliti bagi sebarang bayangan ketegangan.

Kemenangan Perdana Menteri Nawaz Sharif pada tahun 2013 menandakan pemindahan kuasa pertama, awam kepada awam. Hubungan antara kerajaan dan tentera pada awalnya bergolak, dan tunjuk perasaan di jalan raya menimbulkan keresahan kebangsaan.