Menteri perta...

Menteri pertahanan Afrika, Arab setuju kerjasama cegah keganasan

SHARM EL SHEIKH, Mesir, 25 Mac (AFP) – Menteri-menteri dan para pegawai Pertahanan dari 27 negeri Arab dan Afrika hari ini bersetuju untuk memperkukuhkan kerjasama dalam pencegahan keganasan, dalam satu mesyuarat yang diadakan di bandar peranginan Mesir.

Anggota Komuniti Negeri-negeri Sahel-Saharan (CEN–SAD) bersetuju untuk “memperkukuhkan kerjasama dalam pencegahan keganasan,” menurut draf resolusi yang dibacakan oleh Menteri Pertahanan Mesir, Sedki Sobhi.

Resolusi itu, yang akan dibentangkan kepada para penduduk negeri-negeri anggota, menekankan rondaan sempadan bersama dan perkongsian perisikan.

Menteri-menteri juga bersetuju untuk menubuhkan ‘pusat pencegahan pengganasan yang beribu pejabat di Kaherah,” kata Sobhi ketika sidang kemuncak dua hari yang akan diselesaikan di Sharm el-Sheikh.

Beberapa anggota blok, termasuk Mesir, telah terkunci dalam konflik bersama kumpulan jihad yang telah membunuh ribuan orang dalam serangan di seluruh rantau dan mengawal beberapa wilayah.

“Pengganasan dan pelampau menimbulkan ancaman kuat yang telah merebak di seluruh semua benua,” kata Sobhi dalam ucapan pada hari pertama persidangan, selepas menyeru bagi saat berkabung bagi mangsa serangan.

ARTIKEL YANG SAMA