Menyambut har...

Menyambut hari lahir ke-116

NEW YORK, 7 Julai (Reuters) – Orang paling tua hidup di dunia, anak perempuan kepada pemegang pawah dan cucu kepada hamba abdi, meraikan ulang tahunnya yang ke-116 tahun semalam di New York.

Susannah Mushatt Jones meraikan ulang tahunnya itu bersama keluarganya tetapi keraian terbuka dirancang pada hari ini, menurut Kumpulan Penyelidikan Gerontologi.

Jones dilahirkan di Alabama dalam tahun 1899 dan selepas lulus dari sekolah tinggi dia berpindah ke utara dalam tahun 1922 ke New Jersey dan kemudian New York, yang mana dia bekerja sebagai pembantu rumah dan penyediaan penjagaan kanak-kanak, menurut Guinness World Record dan Pusat Orang Tua Vandalia di kawasan pilihan raya bandar Bandar New York, Brooklyn, tempat dia tinggal.

Jones, yang bersara dalam tahun 1965, berkata banyak tidur adalah rahsia umur yang panjang, menurut Guinness dalam mengesahkan statusnya sebagai orang tertua yang masih hidup. Dia juga berkata dia tidak pernah merokok atau minum arak, menurut para pegawai pusat orang tua.

Jones tidak boleh melihat lagi dan mengalami masalah pendengaran, menurut Robert Young, pengarah Divisyen Pangkalan Data dan Penyelidikan Usia Lebih 100 Tahun Kumpulan Penyelidikan Gerontologi di Los Angeles.

Susannah Mushatt Jones bergambar bersama sijil daripada Rekod Guiness Dunia mengiktiraf beliau wanita tertua di dunia. – Reuters
Susannah Mushatt Jones bergambar bersama sijil daripada Rekod Guiness Dunia mengiktiraf beliau wanita tertua di dunia. – Reuters

Dia adalah anak ketiga dari 11 orang adik-beradik yang dilahirkan dari ibu bapa pemegang pawah dan datuk neneknya adalah hamba abdi, menurut buku yang ditulis tentang dirinya oleh seorang anggota keluarga, menurut Young.

Buku itu Susannah Our Incredible 114 Year Old Aunt mengatakan nenek moyangnya kebanyakannya adalah berketurunan Afrika-Amerika dan beberapa orang tempatan Amerika, ujarnya.

Dia tidak pernah mempunyai anak tetapi mempunyai lebih 100 orang anak saudara perempuan dan lelaki.

Tentang suaminya, menurut rumah penjagaan, dia berkata “Saya tidak tahu apa yang telah berlaku kepadanya.”

Jones mewarisi gelaran orang paling tua hidup di dunia selepas kematian Jeralean Talley pada 17 Jun yang berusia 116 di Michigan.