Meranti landa...

Meranti landa Taiwan

TAIPEI, 14 Sept – Sebahagian daripada kawasan Taiwan hari ini dijangka bergelut berikutan dengan taufan paling kuat tahun ini yang akan melalui hujung selatan pulau itu, menghentikan bekalan kuasa lebih daripada 180,000 isi rumah.

Walaupun taufan Meranti tidak membuat pendaratan, ribut itu membawa rekod angin kencang dan hujan lebat ke Taiwan timur dan selatan.

Pada 0215 GMT, Meranti berada pada 30 kilometer barat daya selatan bandar Hengchun, dengan membawa kelajuan angin sehingga 263 kilometer (163 batu sejam).

Stesen pemerhatian Hengchun mencatatkan angin kuat dalam sejarah 120 tahun hari ini, menurut Biro Cuaca Tengah Taiwan.

“Meranti akan mempunyai kesan paling ketara ke atas Taiwan hari ini,” kata peramal Hsieh Pei-yun.

Kenderaan yang dimusnahkan  oleh tiang elektrik yang tumbang dalam taufan yang melanda Taiwan, tenggara China, kelmarin. Taufan Meranti pada Rabu membawa angin kencang dan hujan lebat ke pulau itu. – Xinhua
Kenderaan yang dimusnahkan oleh tiang elektrik yang tumbang dalam taufan yang melanda Taiwan, tenggara China, kelmarin. Taufan Meranti pada Rabu membawa angin kencang dan hujan lebat ke pulau itu. – Xinhua

Rakaman televisyen menunjukkan jalan-jalan ditenggelami air dan angin kencang di selatan Kenting, sebuah destinasi pelancongan terkenal dengan pantai berpasir putih itu.

Persekolahan dan pekerjaan telah dihentikan bagi kebanyakan daerah-daerah timur dan selatan manakala kereta api berjalan di sepanjang pantai timur juga dihentikan – menjejaskan pelancongan untuk hujung minggu festival pertengahan musim luruh panjang yang bermula Khamis.

Ribut itu dijangka menurunkan sebanyak 800 milimeter (31.5 inci) hujan di kawasan pergunungan, yang berpotensi mencetuskan tanah runtuh.

Seramai 1,500 orang telah dipindahkan dari yang berisiko kawasan, menurut Pusat Operasi Kecemasan Pusat.

Meranti menuju Barat Daya ke Selat Taiwan pada 18 kilometer sejam. Satu lagi ribut timur Filipina juga boleh menjejaskan Taiwan minggu ini.

Hsieh Cuaca Biro berkata ribut tropika Malakas dijangka paling dekat ke pulau itu pada hari Jumaat dan Sabtu, tetapi tidak mungkin untuk membuat pendaratan. – AFP