Mercedes-Benz...

Mercedes-Benz dedah teknologi tinggi E Class

STUTTGART, 13 Dis (dpa) – Mercedes-Benz telah mendedahkan lebih banyak butiran mengenai kereta salun E Class generasi ketujuh yang akan datang yang pembuat kereta berharap akan membina model yang mencecah jualannya sekitar 13 juta di seluruh dunia.

Pendedahan itu muncul ketika kereta bersaiz pertengahan itu diubahsuai penuh pada Pameran Motor Detroit Januari tahun depan dan pembuat kereta Jerman telah berjanji akan menampilkan model paling berteknologi canggih yang pernah dihasilkan.

Salun E Class akan dijual pada musim panas depan dan diikuti oleh versi estet T-badged, kata ketua jurutera Michael Kalz semasa ujian percubaan berhampiran Las Vegas di negeri Nevada, AS.

Sumber industri mengatakan pelbagai coupe dua pintu juga akan diperiksa pada 2017, dengan barisan keluarannya bersama versi convertible pada penghujung tahun depan.

Gambar yang dilihat dalam Internet beberapa bulan kebelakangan menunjukkan yang E Class baru lebih besar dan cantik daripada kereta pada masa kini, dengan keseluruhan rekaan bersih konsisten dengan C-Class yang pada masa ini lebih kecil.

Ketua pereka, Gordon Wagener mengatakan kereta baru itu lebih glamor daripada versi lamanya.

E Class baru itu berkebolehan untuk memandu sendirinya di jalan raya selama beberapa minit pada ketikanya tanpa pemandu perlu mengambil alih dan memotong hanya ketik pada satu butang, kata Kalz. Kereta itu juga boleh berkomunikasi dengan kenderaan lain di jalanan melalui servernya sendiri.

ARTIKEL YANG SAMA