Mercedes, Ham...

Mercedes, Hamilton saingan hebat

pg23_160302_c

LONDON, 1 Mac (Reuters) – Bekas juara dunia, Damon Hill percaya Mercedes dan Lewis Hamilton (gambar) akan melakukan kejutan hebat kepada pencabar apabila musim permulaan Formula Satu (F1) bermula di Melbourne, 20 Mac ini.

Pemandu Britain itu berkata, dia meramalkan Mercedes yang juga juara dua musim lalu, cuba menyembunyikan kehebatan jentera mereka sehingga tiba di Australia.

Melihat jarak, Mercedes melakukannya lebih jauh berbanding mana-mana pasukan lain dalam ujian pertama minggu lalu di Barcelona, ujian kedua dan terakhir bermula pada Selasa yang dijangka lebih memberi tumpuan kepada prestasi dan perlumbaan simulasi.

“Saya rasa mereka mungkin menyimpan ‘senjata’ mereka dan tidak menunjukkannya (dalam ujian),” kata Hill pada majlis media yang dianjurkan televisyen Sky F1.

“Mereka tidak perlu lakukannya,” kata Hill yang menyambut ulang tahun ke-20 kejuaraannya pada musim 1996.

“Saya fikir mereka hanya melihat di mana orang lain berada.

“Sesi ujian bukan saingan sebenar. Apabila anda mempunyai satu kelebihan, mengapa menunjukkan kepada semua orang dan apa kelebihan yang anda dapat?”

Mercedes telah memenangi 32 daripada 38 grand prix terakhir, dan kedua-dua gelaran untuk dua tahun yang lalu, dengan Hamilton kini mengejar gelaran keempat, yang akan menjadi satu pencapaian yang luar biasa bagi seorang pemandu British.

Ferrari, satu-satunya pasukan untuk mengalahkan Mercedes tahun lepas dan telah dipilih untuk meraih gelaran cabaran sebenar musim ini, telah meningkatkan harapan untuk pertempuran dengan lebih dekat selepas mencatat masa terpantas pada tiga daripada empat hari ujian minggu lepas.

ARTIKEL YANG SAMA