Mesej audio d...

Mesej audio dakwa bos Taliban masih hidup

KABUL/PESHAWAR, Pakistan, 6 Dis – Taliban telah mengeluarkan mesej audio semalam yang menurutnya adalah dari ketuanya Mullah Akhtar Mansour untuk membalas laporan yang tersebar luas mengatakan dia mengalami kecederaan atau terbunuh dalam penembakan di Pakistan minggu ini.

Mesej 16 minit itu mengatakan bahawa laporan itu sengaja disebarkan untuk menimbulkan perpecahan dalam pertubuhan Taliban. “Saya berada di kalangan anggota-anggota saya. Kejadian ini tidak pernah berlaku atau itu tidak benar. Ini adalah propaganda pihak musuh,” kata lelaki itu yang menyampaikan mesej berkenaan.

Mustahil untuk mengesahkan sama ada suara itu benar-benar suara Mansour meskipun sebilangan anggota kanan Taliban berkata itu adalah suaranya. Kenyataan itu menyusuli ketidakpastian selama berhari-hari berhubung nasib ketua Taliban itu selepas banyak laporan mengatakan dia telah cedera parah dalam penembakan di rumah seorang lagi pemerintah di Quetta, barat Pakistan, lewat Selasa lalu.

Beberapa orang anggota Taliban yang rapat dengan Mansour dan puak pesaing yang menolak penguasaannya berkata dia telah cedera parah dan telah dibawa ke hospital. Sebilangan juga berkata dia telah meninggal dunia kemudian akibat kecederaan yang dialami.

Gerakan pejuang Islam itu berulang kali menafikan bahawa Mansour tercedera tetapi mesej audio yang begitu luar biasa nampaknya memperlihatkan kebimbangan bagaimana penyebaran luas laporan itu dan bagaimana ia kerosakan terbukti kepada perpaduan. Kesangsian tentang penafian Taliban itu telah dicetuskan oleh kerahsiaan yang menyelubungi kematian pengasas pergerakan itu, Mullah Mohammad Omar. – Reuters