Mesir panggil...

Mesir panggil duta UK berhubung kritikan perbicaraan Al Jazeera

KAHERAH, 30 Ogos (Reuters) – Mesir memanggil duta Britain untuk mengetepikan komen yang dianggap ‘campur tangan yang tidak dapat diterima’ yang dibuatnya ke atas keputusan mahkamah Mesir yang menjatuhkan hukuman penjara kepada tiga jurnalis Al Jazeera, menurut televisyen kerajaan hari ini.

Selepas mahkamah kelmarin, menjatuhkan jurnalis kepada tiga tahun penjara kerana beroperasi tanpa lesen, Duta Britain, John Casson memutuskan bahawa kestabilan Mesir seharusnya dibina atas kebebasan akhbar dan kebebasan bersuara.

Kes itu telah mencetuskan bantahan antarabangsa dan membangkitkan persoalan berhubung komitmen yang dinyatakan Mesir untuk demokrasi hampir lima tahun selepas pemberontakan menggulingkan autokrat Hosni Mubarak.

Kementerian luar negeri menyatakan ‘bantahan kuat’ kepada komen Casson, menggambarkannya sebagai ‘campur tangan yang tidak dapat diterima’ dalam badan kehakiman Mesir, menurut agensi berita kerajaan, MENA.

Keputusan itu, dalam perbicaraan semula, telah dikeluarkan ke atas Mohamed Fahmy, seorang warga Kanada yang diberi kerakyatan Mesir, Baher Mohamed, warga Mesir dan Peter Greste, seorang warga Australia yang diusir pada Februari.