Messi pilihan...

Messi pilihan utama menangi Ballon d’Or

ZURICH, 10 Jan (AFP) – Bintang Barcelona Lionel messi menyasarkan untuk memenangi anugerah Ballon d’Or kelima di Zurich esok, dengan pemain Argentina itu digemari untuk meraih semula hadiah itu daripada pemenang tiga kali Cristiano Ronaldo.

Penyerang Brazil Neymar, yang bermain bersama Messi di Barca, juga bertanding untuk dianugerahkan pemain terbaik dunia tahunan selepas dia disenaraikan ke dalam senarai pendek tiga orang buat pertama kali.

Messi dan Neymar, bersama pemain terlepas pandang Uruguay Luis Suarez, membentuk serangan tiga hadapan yang mendorong Barca kepada lima trofi pada 2015, termasuk Juara Liga Juara-juara kedua, La Liga dan Piala Raja dalam enam musim.

Messi, yang memenangi anugerah itu empat tahun berturut-turut dari 2009-2012, menjaringkan 48 gol buat Barca pada 2015 apabila gergasi Catalan itu menuntut semula status mereka sebagai kelab terkemuka dunia, mudah menewaskan juara Amerika Selatan River Plate dalam Piala Dunia Kelab di Jepun bulan lepas.

Messi meraikan jaringannya bersama Neymar dan Suarez ketika perlawanan menentang Granada kelmarin. – AFP
Messi meraikan jaringannya bersama Neymar dan Suarez ketika perlawanan menentang Granada kelmarin. – AFP

Presiden Barca Josep Maria Bartomeu, akan berada di Zurich pada majlis itu, mempunyai keraguan yang sedikit tentang siapa dia fikir memenangi anugerah itu.

“Jika saya perlu mengundi, sudah tentu saya mengundi Messi. Dia ialah pemain terbaik dunia dan saya berharap dia memenanginya,” Bartomeu memberitahu Canal Plus.

Enrique, yang juga bertanding bagi anugerah jurulatih terbaik tahunan bersama Pep Guardiola dan Jorge Sampaoli menambah: “Ia adalah personaliti yang dipunyai oleh pemain nombor satu dunia. (Messi) begitu unik dan pemain yang jarang sekali ditemui.”

Sebagai bandingan, ia adalah musim yang tidak menentu buat Ronaldo, pemain terbaik tahunan bagi 2008, 2013 dan 2014.

Neymar mungkin muncul sebagai orang luar bagi anugerah kali ini, namun pemain Brazil berusia 23 tahun itu adalah ancaman utama untuk mengakhiri penguasaan Ballon d’Or Messi dan Ronaldo – Kaka pada 2007 merupakan pemain terakhir selain dua pemain dominan itu untuk meraih hadiah itu.