Messi, Ronald...

Messi, Ronaldo sekali lagi finalis gelaran pemain terbaik

LONDON, 1 Dis (Reuters) – Lionel Messi dan Cristiano Ronaldo sekali lagi akan bersaing bagi merebut gelaran pemain bola sepak terbaik dunia selepas disenaraikan pendek bersama Neymar semalam bagi anugerah Ballon d’Or FIFA 2015.

Untuk kali ketujuh dalam tempoh lapan tahun, dua pemain dinamik, Messi dari Barcelona dan Ronaldo dari Real Madrid dijangka akan mengisi dua tangga teratas di atas podium di Zurich pada Januari depan bagi menerima anugerah menjadi pemain terkemuka tahun ini.

Walaupun sebelum penganugerahan itu disatukan dengan France Football’s Ballon d’Or pada 2010, Pemain Terbaik Dunia Tahun itu menjadi ‘Clasico’ peribadi tahunan di antara kedua pemain terbaik dalam mana–mana generasi.

Messi dari Argentina, yang akan berada di atas podium bagi sembilan tahun berturut–turut, memenangi empat kali berturut-turut di antara tahun 2009 dan 2012, sementara itu Ronaldo dari Portugal memenanginya tiga kali, sekali apabila berada di Manchester United pada 2008 dan terbaru dua edisi di Real Madrid.

Satu–satunya masa dalam tempoh tujuh tahun mereka tidak menyudahkan satu dua pada 2010, apabila trio dari Barcelona, Messi, Andres Inesta dan Xavi berada di atas podium.

Gambar sekitar anugerah Ballon d’Or tahun lepas yang dimenangi oleh Cristiano Ronaldo. – Reuters
Gambar sekitar anugerah Ballon d’Or tahun lepas yang dimenangi oleh Cristiano Ronaldo. – Reuters

Messi merupakan pilihan ramai untuk menjulang trofi itu sekali lagi untuk kali kelima selepas kalendar tahun ini di mana, biarpun tidak beraksi dua bulan kerana kecederaan, dia masih menjaringkan 48 gol sambil menjadi inspirasi kepada Barca bagi mencatatkan tiga kemenangan, Liga Juara–Juara/La Liga/ Piala Raja.

Ronaldo juga, menjaringkan 48 gol bersama kelabnya dan negaranya pada 2015 tetapi nasib Real terjejas dan bantahannya ke atas persembahan bahawa dia masih lagi nombor satu yang bertahan sedikit yakin berbanding biasa. Namun daripada segi rentaknya sekarang, Neymar dari Brazil, rakan Messi dalam jentera pemusnah bersama Luis Suarez di Barca, mendakwa adalah sama dengan kedua–dua mereka.

Undian Ballon d’Or dibuat oleh jurulatih pasukan kebangsaan dan kapten–kapten dan wartawan terkemuka, dengan pemenang akan diumumkan pada satu majlis di Zurich pada 11 Januari.

ARTIKEL YANG SAMA