Mexico City m...

Mexico City mengehadkan kereta Uber

MEXICO CITY, 12 Julai (Reuters) – Mexico City mungkin akan menjadi bandar pertama di dunia untuk mengehadkan jumlah kereta Uber, menurut peraturan yang didrafkan yang dikatakan syarikat itu pada Jumaat lalu juga mengancam akan menjejaskan perkhidmatannya paling popular di metropolis besar itu.

Di samping mengehadkan kereta, perancangan itu dilihat oleh Reuters adalah bertujuan untuk menguatkuasakan nilai minimum kereta 250,000 peso ($15, 909) ke atas Uber dan syarikat sepertinya, kebimbangan besar bagi perkhidmatan itu yang berada di bawah tekanan daripada pengatur peraturan.

Syarikat yang berpangkalan di San Francisco itu berkata nilai minimum akan menjejaskan Uber X, perkhidmatannya paling murah dan popular digunakan oleh 90 peratus pemandu. Kos permulaan kepada kebanyakan pemandu menggunakan perkhidmatan itu sekitar 150,000 peso, kata Uber.

“Ini akan menamatkan Uber X,” kata syarikat itu dalam kenyataan. “Ini secara dramatik meningkatkan kos dan mengurangkan keberadaan bagi penunggang dari Mexico.”

Pegawai kerajaan Bandar Mexico yang bertugas bagi peraturan itu mengesahkan perincian perancangan, yang didrafkan pada Khamis lalu dan dijangka akan disiapkan minggu depan. Pegawai menyatakan butiran draf masih lagi dalam perundingan.

Draf itu tidak menyatakan had kereta sebenar. Peraturan oleh Bandar Mexico adalah yang pertama bagi Uber di Amerika Latin.

Semua kereta di Bandar Mexico bernilai 250,000 pesos dikenakan cukai tahunan, yang bermakna peraturan itu membawa kesukaran berganda bagi perkhidmatan itu.

Belum ada bandar di dunia yang mengenakan kap ke atas jumlah kereta Uber dalam pengedaran, kata ketua dasar umum Uber, Corey Owens minggu ini dalam temu bual.

Ruben Alcantara, pemimpin kesatuan teksi berkata dia meminta kos kereta Uber sekurang-kurangnya 400,000 peso apabila dia bertemu bersama kerajaan untuk membincangkan peraturan itu esok.

Uber, yang bernilai $40,000, dibuka di Bandar Mexico pada 2013 dan berkata ia adalah salah satu pasaran yang membangun dengan 500,000 pelanggan dan lebih 10,000 pemandu, sebahagiannya berkongsi kereta.

ARTIKEL YANG SAMA