Mexico tahan lebih 500 pendatang

MEXICO CITY, 13 Feb – Pihak berkuasa Mexico menahan lebih 500 pendatang tanpa dokumen sepanjang minggu lalu, sebahagian besarnya dari Amerika Tengah yang cuba masuk ke Amerika Syarikat (AS), kebanyakan daripada mereka sanggup menggadaikan nyawa mereka.

Sejumlah besar pendatang yang ditahan dalam enam operasi berasingan itu adalah diseludup masuk menggunakan trak yang tidak memiliki sistem pengudaraan, selain tanpa bekalan air dan makanan.

Lebih 200 daripada pendatang terbabit ditemui dalam keadaan bersesak di enam ‘rumah perlindungan’ yang digunakan oleh kumpulan penjenayah di Tamaulipas, di sempadan AS.

Pendatang itu dipercayai membayar penyeludup sehingga AS$4,000 untuk menyeberangi sempadan. Difahamkan bahawa lebih 100 pendatang yang ditahan itu adalah kanak-kanak.

Penahanan itu datang ketika pihak imigresen di seluruh sempadan selatan AS adalah di pusat kepada serangan politik di Washington.

Kongres AS melancarkan perbahasan semalam atas cadangan Presiden Donald Trump untuk memberikan kewarganegaraan kepada 1.8 juta pendatang yang dibawa ke AS sebagai kanak-kanak.

Ia adalah sebagai pertukaran untuk pemotongan imigresen dan AS$25 bilion untuk keselamatan sempadan yang ketat termasuk pembinaan dinding yang dirancangnya.

Institut Migrasi Kebangsaan Mexico semalam mengatakan bahawa 100 orang warga Guatemala dan Honduras yang tidak mempunyai dokumen, termasuk 41 orang kanak-kanak ditemui di dalam dua bas di negeri barat Jalisco, setelah membayar penyeludup antara AS$5,000 dan AS$7,000 setiap seorang.

Dalam operasi lain, 53 warga Guatemala termasuk 13 orang kanak-kanak ditemui di dalam sebuah trak yang tidak memiliki sistem pengudaraan di negara timur Veracruz.

Pihak berkuasa menangkap sejumlah sembilan orang atas tuduhan penyeludupan manusia dalam kedua-dua operasi itu.

Pada Ahad lalu, pihak berkuasa mengatakan bahawa mereka menahan sekumpulan 228 pendatang Amerika Tengah dan seorang warga Mexico di Tamaulipas, setelah menerima maklumat. – AFP