MH370: Austra...

MH370: Australia hantar pakar ke Perancis bantu siasat flaperon

KUALA LUMPUR, 5 Ogos (Bernama) – Australia telah menghantar seorang pakar daripada Biro Keselamatan Pengangkutannya (ATSB) ke Toulouse, Perancis untukmembantu melakukan pemeriksaan terhadap flaperon pesawat Boeing 777 yang dijumpai di Pulau Reunion.

Timbalan Perdana Menterinya, Warren Truss berkata pakar itu akan menyertai pasukan penyiasat antarabangsa diketuai Perancis dan Malaysia pada Rabu untuk melakukan pemeriksaan terhadap serpihan pesawat itu yang dijumpai di pulau berkenaan. Katanya, pihak berkuasa Malaysia, yang bertanggungjawab melakukan penyiasatan tentang kehilangan pesawat MH370 Malaysia Airlines pada Mac tahun lepas, mendapati bahawa komponen pesawat yang dijumpai di pulau itu adalah flaperon pesawat jenis Boeing 777.

Truss, yang juga Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Wilayah, berkata demikian dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut jangkaan beliau, pihak berkuasa Malaysia dan Perancis, yang menyiasat perkara itu, “mungkin bersedia untuk membuat kenyataan rasmi tentang asal usul flaperon berkenaan lewat minggu ini.”

Pada Ahad, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai mengesahkan serpihan itu adalah sebahagian daripada sebuah pesawat Boeing 777.

Bagaimanapun, kata beliau, belum dapat dipastikan sama ada ia berasal daripada pesawat MH370.

Truss berkata beliau dimaklumkan agensi sains kebangsaan Australia bahawa berdasarkan hasil siasatan pemodelan hanyutan CSIRO yang digunakan ATSB, bahandari kawasan pencarian semasa, mungkin dihanyutkan ke Pulau Reunion dan lokasi lain oleh arus lautan dan tiupan angin.